Erik Tysse gikk inn til 14.-plass på 20 kilometer kappgang i OL lørdag, 2.14 minutter bak den kinesiske vinneren Ding Chen.

Han ble hektet av etter omtrent 5 kilometer.

— Det er godt å komme i gang igjen. Jeg er godt fornøyd med gjennomføringen. I begynnelsen var det en kamp om posisjoner, men jeg hadde ikke godt nok grunnlag da tempoet ble skrudd opp etter hvert, forklarer nordmannen, som hadde håpet på en plassering mellom de 8-15 beste.

Tysse er akkurat ferdig med å sone en dopingdom på to år. Det er derfor lenge siden han har konkurrert på toppnivå. OL var hans første test mot de beste.

- Jeg føler at velkomsten var grei, men merker at det er utøvere som ikke vil ha noe med meg å gjøre , sier Tysse.

Han understreker at han er glad for å være tilbake.

— De jeg var venner med før, er jeg også venner med nå. Det er også enkelte andre som ikke vil snakke med meg. Det er greit. Det er deres rett. Folk må få lov til å ha sine egne meninger.

Vinneren sier «hei»

Gullmedaljevinner Ding Chen fra Kina, som vant på ny olympisk rekord 1.18,46, hilser på Tysse og sier ”hei” til den dopingdømte nordmannen og synes det er greit at Tysse er med igjen.

— Selv forholder jeg meg til regelverket og gjør det jeg skal, sier Chen.

Sølvvinner Erik Barrondo visste ikke en gang om Tysses dopingdom og ønsker ikke å kommentere Tysse-saken. .

— Men jeg er mot doping i idretten, understreker han.

Den unge japaneren Takumi Saito derimot mener det er vanskelig å forholde seg til at dopingdømte deltar i OL.

Foruten Tysse, er også russerne Vladimir Kanaikin (diskvalifisert i London), Valerij Borschin (Epo-tatt, men ikke utestengt – falt lørdag) blant dem som er tatt for bloddoping.

— Jeg mener alle må delta i den olympiske ånden for fair play. Jeg synes løpere som er tatt må tenke godt gjennom det de har gjort før de stiller opp igjen. Men når regelverket er som det er, må vi akseptere at de kommer tilbake, sier han.

Vil til Rio

Erik Tysse har fortsatt tro på at han kan bli renvasket.

— Jeg har god støtte fra familie og venner rundt meg, og eksperter jobber med saken min på fritiden. Det er derfor det tar så lang tid, sier Tysse, som ikke har noen planer om å gi opp drømmen om olympisk suksess. Først jobber han nå mot VM neste år.

— Det langsiktige målet er deltakelse i Rio de Janeiro. På begge distanser, sier Tysse, som følte han fikk god støtte fra publikum ute i løypa.

— Stemningen langs løypa var fantastisk. Det var sikkert over 100 000 som heiet oss frem, et ufattelig liv, sier Tysse.

GRATULASJON: Erick Barrondo får her gratulasjoner direkte fra Otto Pérez Molina, presidenten i Guatemala. (Foto: Tor Gunnar Tollaksen)