HOLMENKOLLEN (aftenposten.no): Søndag får de norske flyverne en ny mulighet under det tradisjonelle søndagsrennet.

Det ser ikke ut til at de norske hopperne har noen fordel av å hoppe på hjemmebane i landets mest kjente turistattraksjon. Norge har nå bare vunnet to av de 26 siste individuelle hopprennene i Holmenkollen.

Det er allerede elleve år siden Roar Ljøkelsøy vant i 2004. Da hadde det norske hoppublikummet ventet helt siden Espen Bredesens seier i 1993.

Velta i flytsonen

Rune Velta kom på pallen, men klarte ikke å gjøre det ingen norsk hopper har gjort siden Roar Ljøkelsøy - å vinne i Holmenkollen. Foto: NTB Scanpix

Nå må det likevel raskt legges til, tredjeplass for Rune Velta er på ingen måte en nedtur. Pallplass i Kollen er absolutt noe å ta med seg.Hele sesongen har vært en opptur for den spenstige fra Lommedalen. Han kom hjem med ikke mindre enn fire medaljer fra VM i Falun, to av dem i aller edleste valør.

Lørdag var han nok en gang Norges beste. Han forsvarte tredjeplassen fra førsteomgang da han landet på 135,5 meter i finalen.

— Det er veldig moro med en ny pallplass, og jeg har aldri hatt to på rad før, sett bort ifra VM. Jeg synes jeg gjør to gode hopp, det eneste jeg mangler er en god landing, og det irriterer meg litt, sa han til Aftenposten etter tredjeplassen.

Han forteller at hardt arbeid over lang tid er suksessoppskriften til den gode selvtilliten og de gode resultatene han nå viser i bakken.

— Det har vært noen fine og hektiske uker nå i det siste. Og søndag er det et nytt renn som jeg gleder meg til.

Trener Alexander Stöckl er godt fornøyd med det eleven presterer om dagen.

— Han er i flytsonen, og da klarer han å justere ting på veldig kort tid. Da er det veldig enkelt å være trener. Det er bare å gi en beskjed, og så gjør han det.

Svevet i flomlys

Vi har sett mange søndagsrenn fra Holmenkollen, både i tett tåke hvor man nesten ikke kan skimte de som kommer gjennom luften, og i strålende solskinn med påskestemning på tribunen.

Lørdag var det kveldsmørke og flomlys som gjaldt, og hopperne kunne nyte den fantastiske utsikten over Kvelds-Oslo da de satt på bommen før svevet.

Hoppfesten ble fulgt opp med et høylytt fyrverkeri.

Det kunne tyskeren Severin Freund nyte vel vitende om at han hadde vunnet sitt åttende renn for sesongen, og samtidig befestet sammenlagtledelsen i verdenscupen.

— Det var en veldig god konkurranse. Som alltid i Holmenkollen var forholdene vanskelige. Jeg var heldig og fikk stabile forhold under mine to hopp. Det gikk bra, så nå er jeg veldig glad, sa han etter seieren.

Han var bare tre tiendedeler foran Peter Prevc fra Slovenia, mens Velta fulgte ti poeng deretter.

Sterk Kollen-debut

En som også fikk det til var Johann André Forfang. Han slo til med niendeplass i sitt aller første internasjonale Kollen-renn.

Han var veldig fornøyd med 130,5 meter, men samtidig skuffet over at han ikke klarte så slike hopp.

— Jeg er veldig fornøyd med det andre hoppet mitt. Da fant jeg litt ut av bakken her og gjorde noen tekniske justeringer, sier Forfang som tror stemningen kommer til å bli magisk når nytt hopprenn venter søndag.

— Det er så kult å få hoppe på hjemmebane. Nå har jeg gjort det i Vikersund og i Granåsen også, og det er noe helt spesielt.