Andreas Martinsen (25) ble natt til onsdag den åttende norske NHL-spilleren gjennom tidene. Han fikk masse skryt både av trener og medspillere etter at hans Colorado Avalanche slo Philadelphia Flyers 4-0. Det var slett ikke alle i den norske hockeydammen som så dette komme da Martinsen for fem år siden ble vraket av svenske Leksand og måtte returnere til Lillehammer.

Debuterte som 16-åring

— Jeg er slett ikke overrasket, sier tidligere Lillehammer-trener Tor Erik Nilsen i dag. Det var Nilsen som slapp til Martinsen i den norske eliteserien da trønderen bare var 16 år.

— Han hadde allerede da en bra pondus og var enormt treningsvillig. Det hendte jeg måtte gå ut på isen etter treninger for å hente ham. Han var alltid den siste av isen, og han viste akkurat den samme viljen i styrkerommet. Han visste allerede da hva han ville, forteller Nilsen.

En tidligere Colorado-spiller, Jonas Holøs, blir ofte trukket frem som norsk ishockeys best trente utøver. Den nåværende Färjestad-spilleren Holøs beskrives også av sin nåværende arbeidsgiver for et fysisk prakteksemplar.

— Andreas er i samme klasse. Han er den absolutt råeste jeg har trent noen gang, forteller Nilsen.

Lurt klubbvalg

Historien om Andreas Martinsens vei til NHL har ikke så veldig mange likheter med den til Mats Zuccarello, men én ting har de felles: ingen av dem er blitt draftet av en NHL-klubb.

Andreas Martinsen kjemper for å komme med i Colorado Avalanches NHL-tropp. Foto: NTB Scanpix

Alle har sett at Zuccarello har vært noe spesielt helt siden han var liten. Det er vel ingen norsk spiller som har så mange bestemannspremier i yngre klasser som han. Mange mente Zucca aldri ville komme til NHL på grunn av størrelsen, men han har på en fenomenal måte tilbakevist alle skeptikere. Andreas Martinsen er en helt annen type. Stor og sterk, javel, men det er så mange av den typen. Derfor var det vel mange som tvilte på ham også, mener Nilsen.

Etter årene i Lillehammer tok Martinsen et valg som skulle vise seg å være særdeles klokt. Hans tyske agent Peter Meier forhandlet frem en kontrakt med Düsseldorf som på det tidspunktet slett ikke var noe topplag. Det viktigste for Martinsen og hans støttespillere var at han ble lovet masse spilletid.

Martinsen gjorde det bra og ble en kultspiller for fansen. Andre ble for alvor først klar over ham i løpet av 2014-2015-sesongen der han og Ken André Olimb fant en magisk forståelse. Det to produserte til sammen 93 poeng i løpet av sesongen.

— De var nok veldig bra for hverandre, mener gamletrener Nilsen.

Sterk foran buret

Mens Mats Zuccarello er playmakeren og artisten, er Martinsen den knallharde duellspilleren, den som gjør plass for andre. Men han er også så mye mer.

Landslagssjef Roy Johansen mener Martinsen har flere egenskaper som gjør at han kan lykkes over tid i NHL:

— Med sin fysiske kapasitet og rekkevidde passer han svært godt på de litt mindre NHL-banene. Han er veldig god til å skjerme pucken og sterk foran mål.

Det siste poengterer også Tor Nilsen:

— Han er veldig anvendelig, går ikke bare rundt og takler. Han er en sterk lagspiller som passer godt i den fysiske måten Colorado ønsker å spille på. Jeg hadde en lang prat med ham før han dro, og han er veldig klar over hva han har gått til. Spill i farmerligaen AHL er ingen nedtur for ham. Han er mentalt sterk.

- Ingen ny Zuccarello

Roy Johansen trekker også frem treningsvilligheten til 25-åringen fra Trondheim:

— Han er dønn seriøs i alt han gjør, og han har tatt stegene på veien helt forebilledlig. Det er vel ingen som tar ham på fysikken. Det blir spennende å se hvilke roller han får etterhvert i Colorado, men det vil nok komme forventninger om at han også skal produsere mål/poeng, mener landslagssjefen.

Det tror også Tor Nilsen, men han ber folk være edruelige i så måte:

— Ingen må forvente noe ala Mats Zuccarello. Martinsen er mye kraft og energi, men med de rette omgivelsene vil nok han også skape mye og score. Men han må være tålmodig og jobbe seg litt oppover når det gjelder sin rolle, understreker Ton Nilsen.

Slik var hans lage vei til toppen