FIKK ÉN SESONG: Colombianeren James Rodriguez, til venstre, som storspilte i sommerens VM, ble hentet fra Porto. Nå er han i Real Madrid. Monaco har også sluppet Radamel Falcao, til Manchester United. Foto: NTB scanpix

31. mai i fjor kom en Radamel Falcao i rosa dressjakke til Monaco for å skrive under kontrakt med klubben. Monaco kjøpte Colombia-stjernen fra Atlético Madrid for 480 millioner kroner, og store summer ble lagt ut for å hente spillere som James Rodriquez, Joao Moutinho, Eric Abidal og Ricardo Carvalho.Anført av sin russiske eier Dmitrij Rybolovlev (47) var klubben fra fyrstedømmet klar til å ta opp kampen med Europas giganter.

I motsetning til mange nyrike klubb­eiere i europeisk fotball har russeren som tjente seg søkkrik på salg av kunstgjødsel, hatt et forhold til byen og klubben siden har forlot Russland midt på 90-tallet.

Nest sist

Vel ett år etter er Falcao på utlån i Manchester United og VM-toppscorer James Rodriguez solgt til Real Madrid. Monaco fikk en fin start på mesterligahøsten med 1-0-seier hjemme mot Bayer Leverkusen, men i hjemlig serie sliter laget tungt, og ligger nest sist på tabellen med fire poeng på de fem første kampene.

Monaco-fansen er i harnisk etter at Falcao og Rodriquez forsvant, men pengebingen til eier Rybolovlev er halvert etter en skilsmisse som har koset ham ca. 26 milliarder kroner. Oligarken Rybolovlev og ekskonen Elena hadde vært gift i 23 år før skilsmissen, som visstnok skyldtes beskyldninger om utroskap. Ekskonen har også fått omsorgsretten til parets datter Anna (13), og bare i bidrag betaler Dmitry Rybolovlev 1,1 millioner kroner i måneden.

Dermed blir det mindre penger å bruke for Monaco, som også måtte betale det franske forbundet 40 millioner kroner bare for å få lov til å spille i toppdivisjonen i og med at det er andre skatteregler i Monaco enn i Frankrike ellers.

Ukjente unggutter

Før sesongen sikret klubben seg keeperen Martin Stekelenburg på lån fra Fulham, og ukjente unggutter som brasilianeren Wallace, og den franske U19-spilleren Tiemoue Bakayoko i sommer. Det sier alt om at Monaco har lagt listen lavere enn for kun ett år siden, og den samme trenden kan en også finne i andre franske klubber.

For etter at spillere som Thiago Silva, Zlatan Ibrahimovic, Edinson Cavani, Radamel Falcao og James Rodriguez har hevet statusen til Ligue 1 de siste årene, har det vært færre overganger til fransk fotball i år.

Paris Saint-Germain er unntaket som fortsatt holder koken med store stjerner i laget, men de nye financial fair play-reglene har også satt begrensninger for deres handlefrihet. Etter at de kjøpte David Luiz fra Chelsea i mai, er det kun Serge Aurier — på lån fra Toulouse - som er ny i klubben.

Fransk Ligue 1 ble den store taperen i det siste overgangsvinduet.

Mens Premier League-klubbene kjøpte spillere for 8,5 milliarder kroner, ble det kun brukt 1,3 milliarder kroner i Frankrike.

Mager fangst

Marseille var på jakt etter defensive forsterkninger, men de store navnene klarte ikke klubben å lokke til Stade Velodrome. Fra Brasil kom den 19 år gamle stopperen Doria, Michy Batshuayi ble hentet fra Standard Liege, og Roman Alessandrine fra Rennes.

Lille og Bordeaux, som topper tabellen sammen med Marseille, gjorde heller ikke den helt store fangsten. Bordeaux sikret seg forsvareren Tiago Ilori på lån fra Liverpool, mens venstrebacken Diego Contento ble kjøpt for en billig penge fra Bayern München.

Lille solgte først belgieren Divock Origi, som imponerte i VM, til Liverpool, for så å hente unggutten tilbake på lån. En annen ungfole, Marcos Lopes, kommer fra Manchester City og er en talentfull, portugisisk midtbanespiller.

Dessuten har flere andre spillere forlatt fransk fotball til fordel for lukrative kontrakter i andre land. Remy Cabella valgte spill for Newcastle, Joshua Guilavogui Wolfsburg, Bafetimi Gomis forsvant til Swansea, mens Mathieu Valbuena nå er å finne i Dynamo Moskva.

Paris-Saint Germain er flaggskipet som fortsatt kan gi fransk suksess. Mens nasjonen venter på EM-sluttspillet om to år, har mange klubber store utfordringer foran seg. Og i Monaco er partyet over - for denne gang.

Fakta: Pengeligaene

Så mye ble det handlet for i de fem store, europeiske landene i det siste overgangsvinduet:

1 England: 8,5 milliarder kroner

2 Spania: 4,3 milliarder kroner

3 Italia: 2,7 milliarder kroner

4 Tyskland: 2,6 milliarder kroner

5 Frankrike: 1,3 milliarder kroner