PROGRAMLEDER: Leo Ajkic er kjent fra flere NRK-programmer. PROGRAMLEDER: Leo Ajkic er kjent fra flere NRK-programmer. Foto: NTB scanpix

- Dette kan samle folket

NRKs Leo Ajkic mener det betyr utrolig mye at hans fødeland er klart for fotball-VM.

LANDSLAGET: Her er Leo Ajkic sammen med resten av «U-landslaget»: Jamal (fra høyre), AP og Tom Soya. Foto: NTB scanpix

Bosnia klarte det Norge ikke var i nærheten av og ble tirsdag VM-klare etter seier mot Litauen. Tidligere har naboene Serbia og Kroatia markert seg i fotballverden, men det er første gang at den ferske nasjonen Bosnia-Hercegovina (selvstendig 1992) kvalifiserer seg til et internasjonalt fotballmesterskap.

NRK-programlederen Leo Ajkic, kjent fra blant annet «Typen til» og «U-landslaget» er født og oppvokst i Mostar i Bosnia.

— Det er veldig fett og betyr utrolig mye. Tenk bare på hva det hadde betydd for Norge. Det er sånne ting vi trenger; noe som kan gi håp, optimisme og samle folket, sier han til Aftenbladet.

Feiring

Bosnia er et land i hovedsak befolket av muslimer, serbere og kroater, grupper som sloss mot hverandre i borgerkrigen tidlig på 90-tallet.

Bybildet i Sarajevo, hvor flesteparten er muslimer, var preget av jubelscenertirsdag kveld.

Selv om det i Mostar er mer sammensatt, var det også der feiring.

— Jeg har snakket med foreldrene mine, og de sa det var mange som feiret i gatene, selv om det også er folk som heier på Kroatia eller Serbia der, sier Ajkic.

Kjent for noe positivt

Han kunne ikke selv se den avgjørende kampen mot Litauen på grunn av jobb, men har fulgt med Bosnia gjennom hele kvaliken.

— Men jeg har registrert at bosniere har tatt av på sosiale medier. Dette betyr at Bosnia blir kjent for noe bra. Ikke for at de er det første landet i Europa som innfører Sharia-lov, men at de kvalifiserte seg til VM.

Bosnia kjempet en jevn kamp mot Hellas om førsteplassen i sin gruppe. Lagene endte på likt antall poeng, men Bosnia vant gruppen på bedre målforskjell.