Med 1-2-tapet på Jæren mandag kveld har TIL måtte utsette opprykksfesten i minst to uker. Med ett poeng mot Sandefjord 20. oktober er opprykket i praksis sikret. Går ikke det, har «Gutan» en ny matchball hjemme mot Fredrikstad 26. oktober.

Samtidig viser statistikken at hvordan et lag fremstår resultatmessig i opprykkssesongen betyr lite for utsiktene til å hevde seg i eliteserien.

Nyopprykkede lag klarer seg stort sett utmerket i eliteserien. Kun fem av de 24 lagene som har rykket opp de siste 10 årene har rykket ned.

Aalesund i 2005, HamKam i 2008, Hønefoss (kvalik) og Kongsvinger 2010 og Sarpsborg 2011 har gått rett ned igjen.

Liten forskjell

Og det er liten forskjell på de suverene opprykkslagene og lagene som sliter seg opp. Blant de 13 lagene med 60 poeng eller mer i 1.-divisjon, har to lag rykket rett ned igjen, mens blant de 11 lagene med en poengfangst under 60 poeng i 1.-divisjon, har likevel kun tre lag gått rett ned igjen.

Trekker fram Stabæk

Sportssjef Svein-Morten Johansen trekker fram Stabæk som et eksempel når han fårr høre statistikken.

Bæringene slet seg opp med 52 poeng i fjor, men ligger trygt plassert midt på tabellen i år.

— Vi liker ikke å prate om opprykk før det er klart. Men generelt er Stabæk et godt eksempel. Det er av stor betydning hvilken jobb du gjør og hvilket produkt du bygger før en ny sesong. Bygger du et fast produkt eller et udefinerbart produkt, spør Johansen retorisk og svarer selv:

— De har en gjenkjennbar stil med raske og kontringssterke spillere.

- Kan det slå positivt ut at man innser at vinteren må brukes godt?

— Ja. Jeg tror å tenke på at produktet må utvikles er viktig hvis man rykker opp, sier TILs sportssjef.

Lever i nuet

Steinar Nilsen vil ikke snakke om det som skal skje i 2015-sesongen.

-Jeg lever i nuet, og konsentrerer meg om det vi leverer nå. Det blir levert ut nye kort til neste år med 30 nye kamper, og da er det en ny historie med nye muligheter og krav for spillere og trenere, sier TIL-treneren.