Luis Garcia, David Trezeguet, Fredrik Ljungberg, Robert Pires, Joan Capdevila, David James og Mikael Silvestre har aller vært med på å prege verdensfotballen det siste tiåret, om enn i noe ulik grad. Nå skal de forsøke å bidra til at fotball blir populært blant Indias 1,25 milliarder innbyggere.

For i september sparkes Indian Super League (ISL) i gang. Ligaen, som består av åtte lag, er bygd over samme lest som MLS i USA. Det betyr at de åtte lagene ikke kan rykke ned.

KLAR: David Trezeguet. Foto: NTB scanpix

Dwight Yorke og Hernan Crespo har også bekreftet at de er interesserte i å spille i ligaen. Dermed blir de også trolig å finne i ett av de åtte lagene, uten at noe er klart. Ronaldinho, Thierry Henry, Alessandro Del Piero og Eidur Gudjohnsen er andre navn som har vært ryktet å være aktuelle for spill i ligaen. De åtte lagene som skal spille i ISL ble plukket ut blant 30 forskjellige søkere. Totalt var det ni byer som var aktuelle til å få med hvert sitt lag. Chennai gikk tapende ut av konkurransen, slik at det er byene Bangalore, Delhi, Goa, Guwahati, Kochi, Kolkata, Mumbai og Pune som blir representert i første sesong.

Kaos

Men ennå er mye uklart rundt ligaen. De siste dagene har navnene på de tidligere stjernen som skal til ligaen blitt klare. Men foreløpig er det bare klart hvor rundt halvparten av dem skal spille. Halvparten av de åtte lagene mangler også hovedtrener, to måneder før seriestart.

KLAR: Luis Garcia. Foto: NTB scanpix

Seriestarten skulle egentlig være i september. Men nylig ble starten, for tredje gang, flyttet. Nå er det satt opp at serien skal spilles mellom 12. oktober og 20. desember. I løpet av de to månedene skal lagene møtes i dobbel serie (14 kamper for hvert lag), før en vinner kåres gjennom sluttspill. Dit går de fire beste lagene. Etter doble semifinaler og enkel finale er første mester kåret i den nye superligaen.Årsaken til at serien kun pågår over en så kort periode er at den er et tillegg, ikke en erstatning for I-League, som er den nåværende toppdivisjonen. Allerede 28. desember starter Federation Cup, den tradisjonsrike cupen i India. Da vil de indiske spillerne plukket ut til ISL være tilbake i sine opprinnelige klubber. Og 17. januar starter I-League.

Alle de åtte lagene skal bestå av 14 indiske spillere, hvorav fire må ha tilhørighet til samme by som laget. I tillegg må alle lagene ha en «markant utenlandsk spiller» hver, i tillegg til ytterligere sju utlendinger.

Venter på klubb

Lagene hadde selv mulighet til å signere opp til to utlendinger selv. Men til sammen klarte lagene kun å hente sju spillere, hvorav Pune City stod for fire av signeringene. Derfor vil de 49 øvrige utlendingene som skal inn i ligaen fordeles gjennom en form for draft. Det var slik det ble klart at David Trezeguet nå skal spille for nettopp Pune City.

KAN GJENFORENES: Robert Pires og Fredrik Ljungberg er klare for spill i India. Der drømmer de også om Thierry Henry. Foto: NTB scanpix

Også Capdevila, Garcia og James har fått sine arbeidsgivere i boks. Mens Pires, Ljungberg og Silvestre er blant de utenlandske spillerne som skal fordeles på de åtte klubbene i løpet av kort tid.— Vi er midt i prosessen med å sortere ut disse spillerne, så vi vill ha alt det klart til midten av august, sier ISL-visepresident Andy Knee.

Droppet trenertrekning

Også en rekke andre trenere med kjente navn har blitt kontaktet med tanke på å trene ett av lagene. ISL har selv bekreftet av Owen Coyle, Peter Reid, Bryan Robson, Alan Curbishley og Gary Megson har blitt kontaktet. Også kjente navn som Kenny Daglish, Peter Schmeichel og Marcel Desailly har blitt kontaktet med tanke på en trenerrolle , ifølge Times of India.

Opprinnelig hadde man planlagt at åtte trenere skulle velges ut, og at det skulle trekkes ut hvem som skulle lede hvilket lag. Isteden har klubbene nå selv fått ansvaret for å ansette trenere.

KLAR: Ruud Gullit skal lede ett av de åtte lagene. Foto: NTB scanpix

Av de fire trenerne som skal være klare er Ruud Gullit det største navnet. Etter å ha trent Chelsea og Newcastle tidligere har den tidligere midtbanespilleren vært uten klubb siden han hadde et kort opphold i russiske Terek Grozny i 2011. ## Premier League-samarbeid

Hvor stor interessen er kan man imidlertid undre seg over. ISL har valgt å bruke Twitter-kontoen sin aktivt i et forsøkt på å skape entusiasme. Men foreløpig følges den kun av litt over 5.000. Og med unntak av annonseringene av superstjernene er det liten oppmerksomhet rundt nyheter om indiske spillere og laglogoer.

AKTUELL: Hernan Crespo. Foto: NTB scanpix

Blant europeiske klubber er det flere som nå ser muligheten til å få en fot innenfor et særdeles folkerikt marked. Atletico Madrid, Feyenoord og Fiorentina har allerede inngått samarbeidsavtaler med hvert sitt ISL-lag. Det er ventet at også de fem øvrige klubbene vil ha få problemer med å finne seg en europeisk kompanjong før seriestart.Som samarbeidspartner har ISL selv fått inn Premier League. Den engelske toppdivisjonen skal hjelpe den nystartede ligaen med klubbygging, merkevarebygging, anti-korrupsjon, anti-doping og supporterinteresse. Fra før samarbeider Premier League med det asiatiske fotballforbundet (AFC).

— Vi er veldig glade for dette samarbeidet. Gjennom vårt TV-samarbeid med Star India vet vi at interessen for fotball er økende i India, har Premier League-sjef Richard Scudamore sagt.

Forventede valg

De indiske spillerne ble, i motsetning til trenerne, valgt ut på «amerikansk vis». Pune City hadde førstevalg, og gikk for den 27-årige midtbanespilleren Lenny Rodrigues. Mumbai var neste lag ut, og sørget for at keeper Subrata Paul ble andrevalg i draften. Mehtab Hossain, til vanlig kaptein for East Bengal, var også et ventet valg som nummer tre, da han havnet i Kerala Blasters.

Slik fortsatte det, helt til 14 indiske spillere var på plass hos hvert av lagene.

Av de indiske spillerne er det Mumbai som har hentet de mest meritterte. Til sammen har lagets hjemlige spillere notert seg for 227 landskamper. Bangalore (145) og Atlético De Kolkata (132) følger like bak. Mens North East Uniteds indiske spillere til sammenligning kun har tre landskamper seg imellom.

North East har da også det klart yngste laget. De indiske spillerne er i gjennomsnitt 21,6 år, nesten tre år yngre enn neste lag på lista. Eldst er Kerala Blasers, med et aldersgjennomsnitt på 28,8 år på de hjemlige spillerne.

- Trenger indiske stjerner

Nå håper man at superligaen skal få ut noe av potensialet mange ser i Indias enorme innbyggertall. Men kampen mot langt mer populære idretter som cricket er ikke vunnet over natta.

— Serien trenger indiske stjerner for å lykkes, mener Jefferson Slack. Han er visepresident i IMG, et selskap som er tungt inne på eiersiden i ligaen.

Han mener man bør være takknemlig for de utenlandske spillerne man har fått tak i. Det selv om det har blitt kritisert at det kun er spillere helt på tampen av karrierene sine som har takket ja til indisk fotball.

— Vi må forstå at det er slike spillere vi kan få. Vi kan ikke hentet James Rodriguez eller Gareth Bale, det er realiteten.

I Kina har man i noen år forsøkt å hente tidligere stjerner og unge spillere til overpris for å få opp kvaliteten i serien. Nå er mange spente på om India kan få umiddelbar suksess med gamle stjerner og kort sesong. Svaret kommer i oktober. Om ikke seriestarten blir utsatt igjen.

Her er de åtte lagene:

Atlético de Kolkata

By: Kolkata (tidligere Calcutta), 5 millioner innbyggere.

Stadion: Salt Lake Stadium, 120.000 plasser.

Trener: Antonio López Habas, Spania.

Utenlandske stjerner: Luis Garcia (eks-Barcelona, -Liverpool og Atlético Madrid) og Borja Fernandez (eks-Real Madrid), begge Spania. Ofentze Nato fra Botswana er også klar for klubben.

Samarbeidsklubb: Atletico Madrid.

Bangalore Titans

By: Bangalore, 10 millioner innbyggere.

Stadion: Sree Kanteerava Stadium, 40.000 plasser.

Trener: Ikke annonsert.

Utenlandske stjerner: Ikke annonsert.

Dehli Dynamos

By: Dehli, 11 millioner innbyggere.

Stadion: Jawaharlal Nehru Stadium (Dehli), 60.000 plasser.

Trener: Harm van Veldhoven, Nederland.

Utenlandske stjerner: Morten Skoubo (eks-Real Sociedad og -Mönchengladbach) og Mads Junker (eks-Vitesse og -Roda), begge Danmark.

Samarbeidsklubb: Feyenoord.

Kerala Blasters

By: Kochi, 600.000 innbyggere.

Stadion: Jawaharlal Nehru Stadium (Kochi), 50.000 plasser.

Trener: Trevor Morgan, England er assistent. Hovedtrener er ennå ikke klart.

Utenlandske stjerner: David James (eks-Manchester City, -Liverpool og -Aston Villa), England.

Mumbai City

By: Mumbai, 12,5 millioner innbyggere.

Stadion: DY Patil Stadium, 55.000 plasser.

Trener: Ruud Gullit, Nederland.

Utenlandske stjerner: Ikke annonsert.

North East United

By: Guwahati, 1 million innbyggere.

Stadion: Indira Gandhi Athletic Stadium, 35.000 plasser.

Trener: Ikke annonsert.

Utenlandske stjerner: Joan Capdevila (eks-Deportivo og -Villarreal), Spania.

Pune City

By: Pune, 8 millioner innbyggere.

Stadion: Shree Shiv Chhatrapati Sports Complex, 22.000 plasser.

Trener: Franco Colomba, Italia.

Utenlandske stjerner: David Trezeguet (eks-Juventus), Frankrike. Den italienske kvartetten Bruno Cirillo, Emanuel Belardi, Daniele Magliocchetti og Davide Colomba er også klar for klubben.

Samarbeidsklubb: Fiorentina.

Goa

By: Goa, 1,5 millioner innbyggere.

Stadion: Fatorda Stadium, 22.000 plasser.

Trener: Ikke annonsert.

Utenlandske stjerner: Ikke annonsert.