NORGE-CANADA 2-3

MINSK (aftenposten.no): Etter å ha storspilt i sine tre første VM-kamper får VIF-keeperen spesialtilpasset treningsopplegg gjennom Olympiatoppen, samme opplegg som gjorde Lars Haugen til en toppkeeper.

— Man kan ikke leve på talentet for alltid, så jeg skal kjøre på i sommer og jobbe knallhardt for å bli en bedre spiller, sier Steffen Søberg til Aftenposten.

Han reiste til VM og trodde han var med som skuddstopper på trening og tribunesliter under kampene. Men da Roy Johansen og Norges målvaktstrener Per-Erik "Pekka" Alcén plasserte Søberg i mål, og førstekeeper Lars Haugen på tribunen, mot Sverige, kom 20-åringens definitive internasjonale gjennombrudd.

Da Norge tapte den avsluttende VM-kampen mot Canada 3–2 tirsdag, leverte Søberg nok en gang en god kamp. Men kunne heller ikke da forhindre norsk ettmålstap.

Sommerjobb

Den langhårede, kule og tilbakelente Vålerenga-keeperen var Norges beste mot Sverige, og fikk tillit også mot Tsjekkia og Canada. I begge kamper har han storspilt.

Etter gjennombruddet på landslaget får Søberg trene under kyndige veiledere på Olympiatoppen. Og målvaktstalentet, som tidligere er blitt beskyldt for å være for sløv og lite seriøs, er innstilt på å gjøre jobben som trengs.

— Jeg må trene hardt og mer, og det begynner jeg med allerede på mandag. Og så må jeg ta den fysiske treningen inn i sesongen, også. Men det er ikke lett, for med 70 kamper, som jeg har regnet ut at jeg har spilt i år, så blir det tungt. Men det er den biten av det jeg skal jobbe med. Og bli mer stabil, sier Søberg.

Norge vant ingen kamper med Søberg i mål i VM; men på tre kamper står 20-åringen fra Oslo med en redningsprosent på pene 94,83. Lars Haugen endte på beskjedne 87,25 prosent.

— Jeg hadde ikke trodd jeg skulle få tre kamper. Jeg trodde jeg var med som tilskuer. Men det var veldig deilig å få bekreftet at man klarer seg på dette nivået.

- Eksemplarisk

— Er tiden som tilskuer på landslaget forbi etter dette?

— Da må jeg fortsette å prestere. Det hjelper ikke bare å spille ett godt VM og tro alt skal gå av seg selv. Jeg var mer stabil i fjorårssesongen enn jeg var i denne sesongen, derfor skal jeg forsøke å finne tilbake til spillet fra i fjor. Og så er det litt andre ting jeg skal jobbe med, sier Søberg.

Roy Johansen roser Søberg og gleder seg over VM-innsatsen hans.

— Han har vært eksemplarisk på alle mulige måter her i VM og har virkelig fått vist hva som bor i ham. Nå skal inn i et mer spesialtilpasset og spesifikt treningsopplegg for målvaktene våre. Det har vært vellykket med Lars Haugen, og nå skal Søberg inn i det samme. Det betyr mer individuell trening med ferdigheter for en målvakt. For Steffen handler det om å komme i gang med den jobben under ledelse av gode trenere på Olympiatoppen så fort som mulig, sier Roy Johansen til Aftenposten.

Onsdag reiser Norge hjem fra VM. Roy Johansen vet foreløpig ikke om dette var hans siste mesterskap som norsk landslagssjef.