Dag-Otto og Knut-Eirik i midten, sammen med blant andre ordfører i Nordkapp Kristina Hansen og ordfører i Tromsø, Jens Johan Hjort.Helt til vestre Sandy Casar - tre ganger etappevinner TDF. Sykkelpresidenten er også der. Foto: Arctic Race of Norway

Arctic Race of Norway skal både til Nordkapp og Tromsø i 2014. I fjor ble premieren av Arctic Race of Norway en fantastisk norgesreklame.

Bortsett fra en litt hustrig førsteetappe i Bodø og Salten, ble det en sykkelfest med sol, sommer og vidunderlige TV-bilder fra Lofoten og Vesterålen.

Fjorårets ritt hadde 74 timer med TV-sendinger til 110 land, og rundt 150.000 tilskuere hadde stilt opp langs løypa.

Langt nord

I år flytter arrangøren rittet enda lengre nordover, faktisk helt til Nordkapplatået hvor det blir målpassering på den første etappen 14. august.

Det ble kjent på et pressemøte arrangøren ASO hadde på selve platået tirsdag formiddag.

Samtidig ble det også klart at mål på den siste etappen 17. august er lagt til Nordens Paris – altså Tromsø.

— En målgang på Nordkapp er utrolig spennende og jeg gleder meg stort over dette, sier Thor Hushovd, rittets ambassadør og første vinner .

— Det er såpass langt nord for et sykkelløp at det fremstår som sprøtt selv for meg, som er nordmann. Det er nesten ikke til å tro. Jeg håper virkelig jeg greier å forsvare tittelen ved å delta i årets utgave. Vi ønsker å gjenta suksessen fra i fjor, der alle tilskuerne, sykkelfansen, organisatorene, sponsorene, ja alle bidro maksimalt til at dette nye rittet skulle bli en suksess fra starten av. Ønsket nå er å gi rittet et langt liv, og jeg tror årets utgave vil bli enda bedre og få en enda større effekt, sier Hushovd.

Plantet flagg

Tirsdag var en annen Grimstad-mann, Dag Otto Lauritzen, i fokus i den stive kulingen på Nordkapplatået. Han kom syklende inn på platået og plantet rittets flagg der.

Initiativtager og daglig leder Knut Erik Dybdal opplyste at de andre start- og målbyene, samt den eksakte løypa for de fire etappene, vil bli presentert på en pressekonferanse i Oslo i mai.

— Vi er stolte over å kunne bruke sykkelsporten til å vise fram den vidunderlig vakre naturen lengst nord i Norge, sa Jean-Etienne Amaury, som er president i franske ASO.

— Profesjonelle syklister ser på dette rittet som noe helt spesielt, et eventyr, la han til.

Så er det bare å håpe for de sykkelinteresserte at ASO klarer å påvirke flere gode ryttere til å ta turen til dette eventyrlandet. Fjorårets ritt kom veldig sent på programmet, og var derfor nokså tynt besatt når det gjelder de virkelig store stjernene.

Rittet går en uke senere enn i fjor, men kolliderer bl.a. med Eneco Tour, Tour de l’Ain og Vuelta a Burgos.