Kan det bety at Viking får nye økonomiske problemer på tross av knallharde sparetiltak?

Aftenbladet melder at Viking-styret ikke klarte å legge fram et budsjett for 2016 før jul. Det skyldes markedssituasjonen som er uhyre vanskelig for klubben. Opptil 15-20 millioner friske sponsorkroner skal hentes inn når utgående avtaler skal erstattes.

BLOGGER OM VIKING: Hans Petter Jørgensen. Foto: Lars Idar Waage/Stavanger Aftenblad

På tross av svake sportslige resultater og tøff konkurranse fra Oilers har Vikings markedsavdeling hentet inn store summer på sponsormarkedet de siste årene.Det skyldes blant annet at klubben har hatt svært flinke og erfarne folk på jobben. Nå har samtlige av de gamle heltene sluttet, samtidig som fallende oljepris har gjort markedet knusktørt.

I kulturbransjen, der jeg daglig ferdes, snakkes det om at krana er skrudd helt igjen. En rekke prosjekter jeg kjenner til har store problemer med å hente inn så mye som en krone på sponsormarkedet. Jeg tviler på at situasjonen er særlig annerledes for Vikings sponsorjakt.

Når oljebransjen og relaterte næringer nå kjenner på et tøffere marked er sponsorbudsjettet noe av det første som barberes.

Sesongen 2015 var året da Viking kuttet kostnader like effektivt som de kuttet ut å spille uavgjort. En rekke ansatte forsvant, spillere forsvant og det var sparetiltak over hele linja. En tøff, men nødvendig prosess for en klubb i rød sone.

En relativt god sportslig sesong kombinert med disse sparetiltakene fører til at klubben sannsynligvis kan melde om overskudd i driften for 2015. Nå kan det være at alt det gode arbeidet i årets sesong ikke gir det forventede lyset i tunnelen.

Sponsorsvikten alle føler på kan tvinge Viking til et nytt år med kostnadskutt og sparetiltak.

Dette skjer samtidig med at klubben har kvittet seg med en rekke spillere. De må nye spillere inn, men vil det finnes midler til å hente dem? Og vil Viking ha ressurser til å kunne tilby konkurransedyktig lønn?

Det har vært snakk om stor interesse for Suleiman Abdullahi denne vinteren. Mange av oss håper på minst en halv sesong til for unggutten slik at han kan skyte Viking opp på tabellen samtidig som markedsverdien stiger enda mer. Nå vil sponsortørken kanskje tvinge fram et salg allerede i januar?

Hva tror du? Frykter du sparekniv i 2016 også? Eller har Viking fortsatt et solid navn hos sponsorene?