Ny nedtur i Europa: Historisk svakt av Rosenborg

17 ganger tidligere hadde RBK vært i et gruppespill i Europa. Aldri hadde klubben tapt alle tre hjemmekampene.

Skotsk jubel: Scott Sinclair har akkurat gitt Celtic ledelsen. Nicklas Bendtner ser tomt ut i lufta foran seg. Foto: Terje Svaan

Publisert: Publisert:

RBK – Celtic 0-1:

Fire ganger tidligere har klubben tatt ett hjemmepoeng på tre kamper, som i årsskiftet 1999/2000. Men det var i sesongens andre gruppespill i Mesterligaen. Hvor motstanderne het Bayern München, Real Madrid og Dynamo Kiev.

Rosenborg-spillerne sto imot i 41 minutter torsdag kveld. Da steg den raske kantspilleren Scott Sinclair til værs - og stanget skottene i ledelsen.

RBK hevet seg noe etter pause, og Samuel Adegbenro var ganske nære utlikning etter et godt Birger Meling-innlegg. Men da tyrkiske Halis Özkahya blåste for siste gang denne sene novemberkvelden, måtte RBK-spillerne innse at man igjen måtte gå av Lerkendal-matta etter et tap i Europa.

Nå har klubben dermed gått gjennom gruppespillet med tre strake hjemmetap, etter nederlagene for Salzburg (1-3) og Leipzig (2-5) tidligere i høst.

Les også

Her spiller Åge Aleksandersen overraskelseskonsert for Nils Arne Eggen

Ni poeng i 1997

Dette betyr videre at klubben setter negativ rekord i et gruppespill:

Siden Rosenborg skjøt seg inn i Mesterligaen høsten 1995, har man vært i 18 gruppespill i mesterliga eller europaliga. I storhetstida kunne Lerkendal-publikummet oppleve full pott, som i 1997, da Real Madrid, Olympiakos og Porto alle ble slått hjemme. I denne perioden var for øvrig 2000-vinteren svakest, med kun ett poeng. Men da hadde klubben vunnet sin mesterligagruppe høsten 1999, og var dermed klar for et andre gruppespill – hvor kun kanonene var igjen.

De siste sesongene har det vært mer ujevn leveranse enn på 90-tallet. I 2016 ble det ett hjemmepoeng i Europaligaen, mot St. Etienne, mens klubben i fjor tok fire poeng, etter 1-1 mot russiske Zenit og seier over makedonske Vardar.

Men aldri tidligere har det altså stått null poeng i hjemmekolonnen i en Europa-tabell. Det er dermed liten tvil om at det var en betuttet gjeng som ruslet av matta, tre dager før cupfinalen på Ullevaal.

Les også

Her spiller Åge Aleksandersen overraskelseskonsert for Nils Arne Eggen

Tynn teori

Utgangspunktet foran oppgjøret var enkelt: Kun tynn teori kunne ta RBK videre, etter fire strake tap og 3-12 i målforskjell. Trener Rini Coolen sparte likevel ikke på kruttet, og med unntak av at Pål André Helland ble hvilt til søndag toppet nederlenderen laget.

Og for dem som så gruppekampen i Glasgow tidlig i høst: Det ble en førsteomgang akkurat som forventet: Celtic – særlig anført av midtbaneelegant Tom Rogic- hadde mye ball, mens RBK lå lavt og jaget kontringer. Det var da også en plan som fungerte brukbart: Skottene kom til to-tre brukbare muligheter den første halvtimen, hvor André Hansen – som vanlig – lå i full strekk og avverget. Men ellers hadde RBK brukbar kontroll. Etter 27 minutter fikk også Coolens menn muligheten de hadde ventet på: Yann-Erik de Lanlay dro seg fint forbi Kieran Tierney ute på høyresiden, før han slo ballen hardt inn i feltet. Der jaget Nicklas Bendtner, men dansken rakk ikke innlegget.

Skottene lot seg imidlertid ikke ryste nevneverdig av RBK-muligheten, og etter 41 minutter smalt det da, også, den tidligere Chelsea-spilleren Sinclair var høyest i feltet.

Les også

Jensen forklarer fadesen i Europaligaen: Dette har skuffet RBK-kapteinen mest

Adegbenro og Vilhjalmsson

Etter pause var altså Adegbenro brukbart nære ved å ekspedere et Meling-innlegg i mål, men man satt hele tiden med følelsen av at Celtic hadde bra kontroll. Målscorer Sinclair var blant annet på noen småfarlige visitter foran Hansen også nå, mens Rogic fortsatte å stø baller i lengderetning fra midtbanen.

Det siste kvarteret gjorde imidlertid RBK et realt forsøk på å få med seg noe: Etter 74 minutter traff et Bendtner-innlegg innbytter Mathias Vilhjalmsson, men hvor headingen ble for svak. Fire minutter senere kom også Adegbenro til en heading – men den gikk over.

Da klokka passerte 90 minutter fikk også Bendtner sin sjanse - da han raget høyest etter en corner. Men avslutningen gikk utenfor - og dermed ebbet det ut i 0–1.

Og RBKs tredje strake hjemmetap i et gruppespill i Europa.

Publisert: