Luis Aragonés samlet fotball-Spania til ett rike. Derfor vil hans bortgang i dag bli markert med verdighet og varme over hele landet.

Spania hadde hatt de beste lagene og de beste spillerne lenge. Likevel hadde de ikke det beste landslaget. Et enslig EM-gull i 1964 var alt. Det burde ha vært så mye, mye mer.

LES OGSÅ:

Vant tre ganger

I 2004 ble ansvaret for å gjøre noe med det overlatt til en gammel storscorer. Aragonés hadde vunnet ligaen med Atletico Madrid tre ganger og blitt toppscorer en av sesongene. Hans status som legende i klubben ble ikke mindre da han som trener førte de stripete fra sør i hovedstaden til nok en ligatriumf i en av sine fire perioder som ansvarlig i klubben.

Kanskje var det hans bakgrunn som gjorde at han lyktes med det som etter hvert virket som en umulig oppgave for en spansk landslagstrener. De opprivende konfliktene mellom Real Madrid og Barcelona hadde spredt sin gift langt inn i landslagsmiljøet og gitt en splittet gruppe over lang tid. Enda verre var det for befolkningen, der svært mange baskere og katalanere unnet landslaget alt annet enn triumfer.

Mannen med steinansiktet var på en måte både på utsiden og midt i denne konflikten. Hans bakgrunn fra Madrid gjorde han lett spiselig der. Hans ene sesong som trener i Barcelona, der han vant cupen, gjorde han i stand til å forstå deres side og synspunkter.

Framgangen kom ganske raskt. VM 2006 startet ekstremt godt, med seier i samtlige kamper i gruppespillet, før Frankrike ble for sterke. Alt var med andre ord som vanlig.

EM-triumf

Men EM 2008 skulle bli Spanias— og Aragonés´ triumf. Som et ekstra sterkt symbol ble finalen mot Tyskland avgjort av Fernando Torres, en spiss fostret opp i samme klubb og posisjon som treneren selv.

Det symbolske bildet etter finalen hvor samtlige spillere i en ring kaster treneren i været viser en gruppe der alle bokstavelig talt sto med skuldrene rundt hverandre, i en enhet. Dessuten så han verdien i å bygge et lag bakfra. Selv om de spilte en fotball hyllet av mange er det liten tvil om at landslagets storhetstid , innledet i dette mesterskapet, i stor grad bygger på evnen til å kunne holde tett bakover.

Hans navn og karriere seilte en stund i "rom sjø" etter at tv-opptak viste at han omtalte Thierry Henry i nedsettende ordelag med rasistiske overtoner, i et angivelig forsøk på å overbevise Juan Reyes om sistnevntes overlegenhet i en kommende duell. Treneren overlevde den stormen, og vil bli husket og minnet i hele Spania.I nyhetssendingene her er det viet stor plass til hans historie og triumfer.

Mannen med kallenavnet "Zapatones", de store støvlene, har tatt sitt siste spark på ballen. Han etterlater seg en status som moderne spansk landslagsfotballs frelser.