Kandidatene til å overta etter Sepp Blatter har mange ulikheter, noen av dem er rike oljesjeiker, andre tidligere stjernespillere i internasjonal toppfotball. Men felles for dem alle er at de er menn.

Det er ingen stor tradisjon for kvinner som hever stemmen i FIFA-forsamlinger. I et intervju med Bloomberg sier den brasilianske stjernespilleren Marta Vieria da Silva at hun ikke har hatt særlig kontakt med organisasjonen, selv om hun ble kåret til verdens beste fotballspiller av FIFA hvert år mellom 2006 og 2010. Hun mener at den neste FIFA-presidenten like godt kan være en kvinne.

— Kapasitet er det viktige her, ikke kjønn. Du må vite hva som skal gjøres for å forbedre sporten, sier den brasilianske stjernespissen.

— Det hadde vært utrolig spennende, men jeg tror det blir vanskelig, sier Tove Paule, tidligere president i Norges Idrettsforbund, til Aftenposten.

Ingen kvinner i lederkampen

I FIFA-STYRET: Lydia Nsekera. Foto: NTB scanpix

Lydia Nsekera skapte historie da hun ble valgt inn som den første kvinnen på FIFAs eksekutivkomite i 2013. Hun er alene om å ha en sentral lederrolle i den internasjonale fotballorganisasjonen.Tidligere president Sepp Blatter skal ha ønsket den burundiske representanten velkommen ved å spørre om det var noen kvinner til stede.

— Er det noen kvinner her? Si noe, damer. Dere snakker alltid hjemme, nå kan dere snakke her også, sa Blatter like etter Nsekera ble utnevnt.

— FIFA er utrolig mannsdominert

Tove Paule kjenner Nsekera gjennom deres felles komitérolle i Den internasjonale olympiske komité (IOC).

- Kan du se for deg en kvinnelig FIFA-president i fremtiden, Paule?

— Ja, men jeg vet ikke hvor langt frem i tid. FIFA er utrolig mannsdominert. Jeg kjenner Lydia Nsekera som en meget oppegående dame, men jeg tror det er litt tidlig. Jeg tror ikke FIFA er moden for en kvinnelig president ennå, sier Paule.

Tidligere president i Norges Idrettsforbund, Tove Paule.

Hun berømmer UEFA-styremedlem Karen Espelund og tidligere styremedlem i FIFA og UEFA Per Ravn Omdal med deres kamp for å få kvinner frem i fotballen. Det er imidlertid fortsatt en svært lang vei å gå, mener Paule.— Man må ta tiden til hjelp. De rette må komme seg inn i FIFA, og så må vi må en president som er kvinnevennlig. FIFA er som de fleste internasjonale forbund mannsdominert. Vi har en europeisk olympisk komité som består av bare menn. Menn har dominert på internasjonale nivåer i lang tid, men det er noen kvinner som har greid å komme seg inn, vurderer Tove Paule.

Kvinnelige ledere forlater norsk idrett

Paule er mens hun snakker med Aftenposten på vei til Idrettstinget, som avholdes i Trondheim til helgen.

Aftenposten skrev tirsdag om at kvinnelige toppledere forlater idretten. Blant annet er andelen kvinnelige særforbundspresidenter halvert på fire år, og flere er på vei ut.

Likestilling var oppe som en problemstilling på siste årsmøte i Særforbundenes Fellesorganisasjon. Det forteller organisasjonens leder Yngve Hallén som også er president i Norges Fotballforbund (NFF).

— Vi synes dette er utfordrende, og jeg mener vi må være mye tydeligere på kvotering. Om nødvendig må vi bare stoppe prosesser for å sørge for at vi får nok kvinner inn i styrene. Der vil de få erfaring, noe som igjen fører til at de tar lederstillinger, mener fotballpresident Hallén.

Børre Rognlien peker på at norsk idrett har et omfattende utdanningstilbud for tillitsvalgte ledere.

— I programmet for yngre ledere er kjønnsfordelingen tilnærmet 50-50, med svært mange dyktige og kvalifiserte unge ledere av begge kjønn. Vår utfordring fremover vil være å sørge for at alle disse fortsetter å ta lederverv i idretten, også de mest krevende.