I langrennsmijøet preger Therese Johaug-saken inngangen til en ny sesong. Fjorårets verdenscupvinner venter på sin straff for å ha testet positivt for det forbudte stoffet clostebol — og det er stadig uvisst om hvorvidt hun får gå renn i år.

I Sverige og Finland har saken preget nyhetsdekningen de siste månedene. Også blant de mest profilerte løperne i Sveits er Johaug blitt et tema.

Nathalie von Siebenthal (23) er ventet å bli en av de norske jentenes tøffeste utfordrere i årene som kommer. Hun er et av langrennssportens største talenter, og ble nummer 18 i verdenscupen sammenlagt allerede forrige sesong. Det kommer frem i et intervju i avisen Basellandschaftliche Zeitung at von Siebenthal er skeptisk til Johaugs forklaring.

— Johaug er ikke troverdig, sier von Siebenthal, og legger til:

— Hun avla en positiv dopingprøve, og så skal det ha vært på grunn av en solkrem. Nei, jeg tror ikke på denne historien.

LEST DENNE? De grove påstandene hagler mot Johaug - finnenes yndling har fått nok.

Cologna: - Et stort sjokk

Von Siebenthals mer meritterte lagkamerat Dario Cologna , som står med tre individuelle OL-gull, sier imidlertid at det handler om feil fra både Johaug og Sundby.

Dario Cologna er overrasket over dopingsakene i norsk langrenn. Foto: Gian Ehrenzeller/Keystone via AP/NTB scanpix

— Dette var virkelig et stort sjokk. De er to stjerner i sporten, og dette er dårlig nyheter for alle. Jeg er veldig overrasket over det hele, for nordmennene er vanligvis veldig profesjonelle. Slike feil bør ikke skje, sier Cologna til tabloidavisen Blick.

Reagerer på testingen

Johaug har hele veien fastholdt at utslaget på den positive dopingprøven skyldes bruk av kremen trofodermin. Formålet med bruken skal ha vært å behandle en solforbrent leppe.

— Jeg har bare forklart og fortalt hele sannheten. Jeg har ikke noe annet å si, sa Johaug til Aftenposten da hun møtte pressen for to drøye uker siden.

Antidoping Norge har i tillegg uttalt at verdiene av clostebol i dopingprøvene støtter opp Johaugs forklaring. Men Johaugs sveitsiske konkurrent er altså ikke overbevist. Von Siebenthal reagerer også på at Johaug gikk fire måneder uten å bli testet før den positive dopingprøven. 23-åringen hevder å ha blitt testet nesten 20 ganger i samme periode.

— De kom til og med til alpene, og på samme dag sto to forskjellige dopingjegere utenfor døren, forteller von Siebenthal.

FIKK DU MED DEG DETTE? - FIS vil anke dersom Johaug bare får ett års utestengelse.

Antidoping Norge forklarte

Anders Solheim i Antidoping Norge har tidligere forklart overfor Dagbladet at hvor hyppig testene gjøres avhenger av biologiske profiler som er dannet over tid gjennom blod- og urinprøver.

— Testhyppigheten vil derfor variere. Videre skal testingen være uanmeldt og uforutsigbar for å forhindre doping, forklarte Solheim.

Johaug har samme inntrykk.

— Det varierer litt. Noen ganger blir vi testet ofte og nå i år gikk det fire måneder, fortalte hun under presseseansen for to uker siden.

Johaug er utestengt frem til 18. desember, men kan få den straffen forlenget. Hun går uansett glipp av verdenscupåpningen i Ruka, Finland 26. november.