Laget ble seriemestere fire runder før slutt. Molde startet lørdag en parademarsj der de kun hadde æren å spille for mot Haugesund. De begynte med tap — årets første på hjemmebane.

Det var ikke tilfeldig.

Forutsetningene for å slå Haugsund var ikke optimale. Molde manglet både Singh og Hussain på midten, og mange spillere hadde vært borte på landslagsoppdrag. Haugesund hadde mye å spille for, Molde hadde altså kun æren. Og de satt ikke helt igjen med den i behold etter kampslutt.

Det var ikke det at Molde spilte en dårlig kamp mot Haugesund. Langt i fra, de gjorde nok til å kunne fortjene seieren. Det var heller det at mange små situasjoner og hendelser viste at det ikke betydde alt for laget å vinne kampen. Sannsynligvis uten at spillerne tenkte slik eller følte det på banen.

I eliteserien er ikke forskjellen større enn at Molde får problemer med alle om de senker seg noen få prosent. Da tenker jeg ikke kun på innsatsen spillerne legger ned for dagen. De løp nok alt de orket, men det var tydelig at dette ikke var en kamp Molde måtte vinne. Jeg så det på konsentrasjonen til spillerne, valg de gjorde med ballen, tempo i spillet og det å "ofre livet" i duellene. Det ble litt for "komfortabelt", og Haugesund tok i mot med åpne armer. Og det er synd på flere måter at de fikk sjansen til det.

Først og fremst fordi det fortsatt er mye å spille for i eliteserien. Haugesund tok et langt steg mot fornyet kontrakt med seieren på Aker stadion. I neste runde møter Molde Sogndal på Fosshaugane. De håper nok også på et halvtent Molde på besøk. Her har Molde et ansvar. De skrev ikke fra seg ansvaret mot Haugesund, men de gjorde ikke mer enn nødvendig heller. Skal Molde slå et desperat Sogndal til helga, kreves det 100 prosent i alle spillets faser.

De to siste kampene møter Molde Strømsgodset og Odd Grenland. Det kan bli to kamper som ikke har noen som helst betydning for tabellen. Men likevel har kampene stor betydning. For Molde har igjen en kamp som er viktigere enn alle andre - cupfinalen. Og der møter de et Odd Grenland som går fra seier til seier. Jeg tror at det beste for Molde fram mot cupfinalen er å fortsette å vinne kamper. Å tape kamper blir de ikke bedre av, uansett hvor mange spillere som får sjansen til å gjøre det. Og de trenger å være gode for å slå Odd Grenland på Ullevaal.

Molde har bevist de siste årene at så lenge de holder nivået høyt på trening og i kamp, så kommer resultatene. Senker de seg litt på trening og i kamp, blir det langt tøffere. Laget har tatt store steg rent profesjonelt sett, og jeg håper de ikke lemper på dem i de ukene som gjenstår. For da tar laget et steg tilbake istedenfor framover. Og det fortjener ikke spillerne, trenerne eller publikum. Om Molde holder nivået oppe i de siste kampene i eliteserien, blir det morsomt på Ullevaal.

Hvis de ikke gjør det, kan det fort bli en tung cupfinale.