— Han trengte den seieren. Det har gått litt trått i det siste, sier Hans Petter Eriksen, direktør på Øvrevoll. Det er Norges eneste galoppbane.

Eriksen sikter til at stallen Buick red mye for tidligere, har ansatt en ny jockey som tar mange av hestene. Men Buick er fortsatt jockey på hesten The Fugue, som eies av Andrew Lloyd Webber.

Seieren onsdag var stor.

Prince Charles var der. Og Camilla Parker-Bowles. De ville gratulere jockeyen fra Norge.

— Dette er den største dagen i min racingkarriere, sier Buick.

Han sikter til triumfen i det prestisjetunge løpet på den berømte Ascot-banen.

En jublende Lord Andrew Lloyd Webber med kone og Emiratenes sterke mann; «The Ruler Of Dubai», Sheikh Mohammed bin Rashid al Maktoum, gratulerte også.

Stedet var vinnerpaddocken på The Ascot.

«Bravo», sa Lloyd Webber til William fra Eiksmarka i Bærum, som fikk en prat med premieutdeler Charles og Camilla; prinsen av Wales og «The Dutchess of Cornwall».

— Prince Charles var veldig hyggelig. Han har jo greie på hester, kommenterte William som tidligere har ridd hester for dronning Elizabeth – som var på ærestribunen på Ascot.

Sammen hadde engelsk hest og norsk rytter galoppert inn til seier i The Prince of Wales.

På hovedscenen

Dette var et gruppe 1-løp på galoppens hovedscene; The Royal Ascot.

— Det var fortjent. Endelig ble det hennes tur. Dette er et av de største løpene man kan vinne. Alle kommer til Royal Ascot med de beste hestene, sa William Buick til Equus Media etter triumfen

— Den største dagen i min racing-karriere, sa eieren Lloyd Webber.

Fruen; Lady Madeleine var mer enn enig. Sammen har de oppdrettet The Fugue på sitt Watership Down Stud. Der blir hun gullhoppe når løpskarrieren viker plass for avlskarrieren. Verdien er skyhøy. Noen skjønnhetsdronning er hun imidlertid ikke.

— Hun er penere når hun løper. Den beste «mover’n» jeg har ridd. Hun er en «glider». Man merker ikke at hun tar bakken, sier William om The Fugue som har fått sitt navn av Lord Webber; mannen bak Evita, Cats, The Phantom of The Opera og Jesus Christ Superstar.

Og som i følge Forbes er god for over seks milliarder norske kroner.

Er hun verdens beste?

Om hun er verdens beste galopphoppe?

William Buick er ikke bombastisk når han svarer:

— Når ting går hennes vei, er hun kanskje det. Banen må være god, og distansen den rette; fra 1800 til 2200, men hun står lengre også.

Onsdag slo The Fugue den franske hesten og hoppa Treve som vant Prix de L’Arc på Longchamps i fjor. Hun ble treer i Prince Wales, en skuffende prestasjon etter forhåndshype’n som var formidabel. Men rett skal være rett. God bane og 1800 meter er ikke tøffe nok forhold for hesten som ble ridd av Frankie Dettori, verdens mest kjente aktive jockey.

20 millioner på konto

William Buick, som fyller 26 år 22. juli, var som man forstår både rørt og glad. Han har ridd mange hester i løpet av en karrieren som har gått raskt i retning himmelen. Men ingen har betydd mer enn The Fugue.

— Hun kan bli den beste hesten jeg har ridd, har han ofte gjentatt. Nå er hun nok det. Løpet onsdag var strålende – og alt gikk for en gangs skyld etter planen. På parti var også Fru Fortuna som tidligere har spilt på motstandernes lag når William og The Fugue har jaktet storløpsseire.

— Jeg ser ikke bakover nå, sier William etter triumfen på Ascot. En seier som sendte The Fugues premiekonto opp i nesten 20 millioner kroner etter 16 starter og seks seire i løpet av karrieren.