Jeg gikk forbi min gamle ungdomsskole Sommerlyst for noen dager siden. Den er i ferd med å jevnes med jorda for å gjøre plass til en ny og større skole. Det var ikke fritt for at gamle minner strømmet på.

Jeg husker blant annet at vi var en liten gjeng som i 7.-klasse lekte oss med kinaputter som vi hadde kjøpt i Sverige på campingferie. Vi hadde det veldig morsomt helt til tre av våre mer seriøse medelever kom forbi og på hovent vis høylydt snøftet: «Små barn, små gleder». Med megetsigende blikk spankulerte de videre mens de fortsatte med å diskutere Iran-Contras-skandalen eller løste fjerdegradsligninger.

Team Kasparov går også med hastige skritt mot fremtiden. En bedre fremtid for sjakk, spesielt om de får overta kontrollen over verdenssjakkforbundet. Byen er tapetsert med store plakater av Kasparovs ansikt og sjefen sjøl er dyktig til å utnytte enhver anledning til å dele ut verbale springskaller og nyreslag til Kirsan Ilyumzhinov.

I går leide team Kasparov en stor båt og tok med seg representanter fra Asia og Latin-Amerika på fisketur. Neppe helt tilfeldig, siden dette tradisjonelt er kontinenter hvor Ilyumzhinov står sterkt. En magiker var for sikkerhets skyld leid inn for å trylle frem ytterligere godstemning. Flotte bilder florerer på nettet, til og med Kasparov skal ha dratt i land to et par småfisker.

Klokka tikker fort og Kasparov har en viss tidsnød. Det er normalt situasjoner han trives godt i, og jeg tror vi vil få se at han utnytter helga maksimalt. Teamet hans her i Tromsø blir stadig større, og det jobbes intenst for å sikre avgjørende stemmer til mandag kveld.

Hva gjør den sittende presidenten? Ikke så veldig mye, men den sedvanlige logringa for det russiske sjakkforbundet har ikke avtatt. Sist med utspillet om at OL-arrangørene med vilje har plassert de russiske og ukrainske lagene på samme hotell. «Sludder og vås», sier Morten Sand, en av de øverste arrangementsansvarlige. Man må uansett spørre seg hva motivet til Tromsø 2014 skulle være.

Bekymringen for forholdet mellom Russland og Ukraina er prisverdig av Ilyumzhinov. Men man kan jo etterlyse hvor den var da Russland ikke overholdt tidsfristen for påmelding til OL etter at de hadde hentet Ukrainas beste spiller. Her støttet han det russiske sjakkforbundet og dets president Andrey Filatov i konflikten med OL-organisasjonen.

Ellers smiler Ilyumzhinov på tv og sier at alt han har foretatt seg som FIDE-president har foregått i største åpenhet og med de edleste motiver. Jeg kan ikke hjelpe for det. Hver gang jeg ser han uttale seg offentlig, så synes jeg han ligner stadig mer på den legendariske og russiske ubåtkapteinen i Harald Heide-Steens skikkelse.

I går fikk for øvrig journalister utdelt en informasjonsfolder fra Ilyumzhinovs team. Der har Kasparovs slogan «Kasparov-The Future of Chess» blitt fotomanipulert til «Kasparov-The Funeral of Chess. Jeg vet ikke helt hva jeg skal si til slikt, men vet hva mine tidligere medelever på ungdomsskolen hadde sagt.