DEBRECEN (Adressa/Aftenposten): Norge møter Spania lørdag kveld til den første dysten i europamesterskapets hovedrunde.

DIREKTE 18.15: Spania — Norge

Det blir ikke bare et møte mellom to veldig gode håndballag, men også mellom to forskjellige kulturer.

• De er ekstremt dyktige på nærspill, og der er ikke vi like gode. Vi møter sjelden slike lag oppe hos oss, sier Mia Hermansson Högdahl etter lørdagens treningsøkt.

Det spanske laget har så langt fått nest flest straffekast i turneringen. Uttellingen er også godt, de har scoret på 19 av 22 forsøk fra syvmeteren. Til sammenligning har Norge 11 mål på 15 forsøk.

• Jeg personlig synes de går vel lett til gulvet for å få oppmerksomhet fra dommeren og straffekast. De ruller for mye, sier Hermansson Högdahl.

Unordisk kultur

Den svenske assistenten på det norske landslaget bekrefter det Thorir Hergeirsson ymtet frempå om dagen før.

• De er som spanske fotballspillere. Får de muligheten så kaster de seg, sa islendingen.

Hermansson Högdahl mener det i den nordiske kulturen er mer vanlig å stå på beina og prøve å ta duellen.

• Det er uvanlig for oss å kaste seg sånn, du ser det mer i sydlandske kulturer. Du ser av og til at de ruller rundt ti ganger på gulvet, og så fikk de bare en liten dytt.

Mer offensivt forsvarsspill

For å unngå en straffebonanza skal det norske forsvaret prøve å møte de spanske angriperne lenger ute, sånn at dommeren gir frikast i stedet for straffe om spanjolene klarer å passere.

Et offensivt forsvarsspill er imidlertid et av områdene hvor Hermansson Högdahl gjerne skulle sett at det norske laget hadde fått terpet mer på.

• Vi skulle gjerne vært bedre på et alternativt forsvarsspill, der vi spiller 5-1 i stedte for 6-0. Vi får se, kanskje kommer det nå når vi nå må bruke det.

Mot Danmark kom Maja Jakobsen og Betina Riegelhuth inn i annen omgang og dunket inn et par mål fra distanse. Det norske trenerteamet er glad for at de har muligheten til å kunne variere angrepsspillet mer etter kampbildet.

Storhamar-duoen er unge og urutinerte på dette nivået, og derfor ble målene mot danskene ekstra godt mottatt blant trenerne.

• Det var veldig godt å se. Vi er helt avhengige av å få i gang flere enn seks spillere som vi skal komme langt i dette mesterskapet. For dem var det godt å vise at de fungerer på dette nivået. Vi kommer til å bruke de spillerne som fungerer, og som gjør at hele laget sett under ett er best mulig forberedt.