Torsdag la Norges Fotballforbund frem sin halvårlige rapport der det kommer frem hvilken helse klubbenes økonomi har. Som én av to klubber i eliteserien – den andre er Start – ligger Brann i rød sone. De andre klubbene ligger mer komfortabelt plassert i gul eller grønn sone. Det er tall for 2015, altså en periode da Brann var i 1. divisjon, som nå er blitt vurdert. Også for første halvdel av 2015 var Brann i rød sone.

BAKGRUNN:

En av konsekvensene den skrale Brann-økonomien får, er at det er lite å rutte med i spillermarkedet. Supportere som hadde håpet på storinnkjøp når overgangsvinduet åpner i august, får tømt en dose kald realisme inn i blodet.

— Det står ikke penger på kontoen for å hente spillere, sier Vibeke Johannesen, daglig leder i Brann. Hun sier hun ikke vil skape forventninger til at Brann kommer til å gjøre storkjøp i sommer. Men dersom noen går ut, kan det åpne seg rom for å hente inn nye spillere innenfor det samme budsjettet. Brann kan også komme til å redusere antall spillere i stallen, og noe enkelt sagt kan det åpne seg en mulighet for å få inn én noe dyrere spiller om to relativt billige spillere går ut.

— Vi har 25 spillere som er regnet inn i stallen. Rune Soltvedt (sportssjef) jobber godt inn mot overgangsvinduet. Så vil tiden vise hva som skjer, sier Johannesen.

LES OGSÅ:

|

Ubetalte regninger

Grunnen til at Brann ligger i rød sone, er hovedsakelig at klubben sliter med likviditeten. Det vil si penger på kontoen som kan brukes til å betale lønn og andre utgifter.

— I fjor var dette vårt største økonomiske problem. Vi har hele tiden litt mer i ubetalte regninger enn vi har penger på kontoen, selv om det er bedre i år enn i fjor, sier Johannesen.

Hun regner med at Brann om to år vil være ute av rød sone. Så lenge klubben er der, må Brann rapportere til NFF og vise bedring i situasjonen. Klarer ikke Brann det, kan det i ytterste konsekvens bli poengtrekk. Men dette er ikke en veldig aktuell risiko for Brann pr. i dag, ifølge Johannesen.

Grunnen til at Brann har havnet i økonomisk uføre, er at klubben rykket ned med mange dyre trener- og spillerkontrakter. Dermed befant Brann seg i en situasjon der inntektene sviktet mens mange av utgiftene forble like høye som de hadde vært i eliteserien.

Brann har redusert utgiftene til lønn, og jobber for å få større inntekter. Blant annet har klubben lykkes i å øke leieinntektene på Stadion.

— Vi ønsker også å få flere folk på Stadion. Klarer vi det, øker inntektene. Da er det sport vi skal bruke pengene på, sier Johannesen.

VIDEO: SE FERSKESTE BALLSPARK:

Store gaver fra Mohn

I fjor fikk Brann nesten 20 millioner kroner i gaver fra Trond Mohn, Bergens rikeste mann. Dette utgjør nesten en femtedel av Brann-økonomien som har en størrelse på drøyt 100 millioner kroner.

— Trond Mohn har gitt oss en gave også i år, men vi kommenterer ikke summer gjennom året. Vi har en god dialog med ham, og er takknemlige hans støtte, sier Johannesen.

Brann gikk med et underskudd på 2,6 millioner kroner i fjor. I år er det budsjettert med et underskudd på 1,3 millioner kroner. På nåværende tidspunkt er det ikke store avvik i budsjettet.

- Ikke friskmeldt

Totalt gikk toppklubbene i Norge på herresiden med et samlet overskudd på 140 millioner kroner i fjor. I en pressemelding uttaler fotballpresident Terje Svendsen seg positivt om dette:

— Dette beviser at gode sportslige prestasjoner i Europa gir gode økonomiske bidrag inn til klubbenes økonomi. Det er likevel viktig å merke seg at klubbøkonomien ikke er friskmeldt. Klubbene er avhengig av sterk kontroll på kostnadssiden for å sikre balanse i sin daglige drift. En stabil økonomisk situasjon er et langt steg mot å kunne fokusere mer på sportslig fremgang, sier Svendsen.