– Jeg er ekstremt skeptisk til DSBs forslag. Det må legges opp til mer skjønn og fleksibilitet, sier Frølich til VG.

Han er selv Brann-supporter og fotballentusiast og er tydelig på hva han mener.

– Pyro er fotballkultur. Det skaper en fantastisk ramme for kampene.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har laget et utkast til en regelendring som i praksis vil gjøre bruk av bluss på norske fotballkamper ulovlig.

Dette forslaget kom våren 2020 og skal avgjøres av regjeringen i løpet av de kommende månedene.

BRENNER FOR PYRO: Peter Frølich (H), her sammen med tidligere statsminister Erna Solberg (H). Foto: Tore Kristiansen, VG

DSB mener imidlertid at inntrykket som etterlates om det nye regelverket ikke er helt korrekt:

– Vi ser at det har bredt seg en misoppfatning om at forslaget til ny forskrift vil medføre et totalforbud av bruk av pyrotekniske artikler på fotballstadion. Det er ikke riktig. Det som er riktig, er at det ikke skal brukes pyrotekniske artikler i kategori P, da disse er laget for tekniske formål og ikke til underholdning, skriver Brit Skadberg i DSB i en lengre e-post til VG, som du kan lese i sin helhet her:

Forskriften om pyrotekniske artikler, som VG har fått tilgang til, er på hele 66 sider. Nevnte «kategori P» innebærer bluss som er mest vanlig på norske fotballarenaer.

– Det der blir bare rot. Dette må løses på en enklere måte, sier Frølich.

Han mener at den nye forskriften ikke må inneholde totalforbud, men åpne for regulert bruk av pyro.

– Om pyro håndteres på rett måte er det ufarlig. Vi er verdensmestre i å lage gode reguleringer i Norge. Det må vi klare å få til for pyro også.

Frølich mener at klubbene og supporterne bør kunne lage et kontrollert opplegg for bruk av pyro i samarbeid med lokalt brannvesen og eventuelt politiet.

Denne sesongen har vi sett at flere supportergrupper har protestert mot det nåværende regelverket, som de er uenig i.

– Ingen er tjent med krig og aksjoner. Supporterne føler de blir trampet på, klubbene lider økonomisk, og NFF bruker uforholdsmessig mye tid og krefter på et meningsløst regelverk. Nå er det på tide å rydde opp i dette, sier Frølich – og legger til:

– Det er viktig med ansvarlighet og gode kontrollrutiner, som for eksempel at brannvesenet er involvert. Dette gikk knirkefritt før, og slik bør det bli igjen.

Andreas Sjalg Unneland (SV) uttalte til TV 2 tidligere denne uken at han frykter konflikter som følge av det nye regelverket.

Samtidig fortalte NFFs generalsekretær Pål Bjerketvedt at de ønsker å gi flere muligheter for pyro på norske fotballstadioner og at det vil være et møte i løpet av neste uke mellom NFF, klubbene og DSB.

– På møtet håper vi å få til en god og åpen dialog om supporterkultur og pyro som en del av det, innenfor trygge og sikre rammer, sier Pål Bjerketvedt til TV 2.

Peter Frølich håper at møtet kan bidra til at aktørene «tar til fornuft»:

– Regjeringen bør presisere forskriften. Hvis ikke vil jeg ta opp saken i Stortinget, sier Frølich – og avslutter spøkefullt:

– Det eneste som bør totalforbys er den trommen til Lillestrøm-supporterne.