Ennå kan man få inntrykk av at Brynes lillebrorkompleks fra 80— og 90-årene henger igjen.

Dagens Viking-direktør, Bjarne Berntsen, har en forhistorie som Bryne-trener, blant annet da Bryne vant cupen i 1987. Året etter ble det nedrykk fra eliteserien, og Berntsen fikk ikke fornyet kontrakten. Deretter begynte han som daglig leder i Viking.

- Er du en Bryne-dødar, Bjarne Berntsen?

— De får kalle meg Bryne-dødar så mye de vil. Jeg er tross alt den eneste som har vunnet noe med den klubben.

Berntsen benekter at han skulle være ute etter å svekke konkurrenten på Jæren.

— Jeg har ikke på noen måte noe imot Bryne. Vi har tatt invitten fra Bryne som har sagt offentlig at klubben ønsker å selge spillere. Underveis har vi hatt en god dialog med lederne. Spesielt når det gjelder Marcus Andreasson strakk vi oss veldig langt, tatt i betraktning den korte tiden han hadde igjen på kontrakten. Jeg forstår ikke hva Viking skal ha gjort galt i denne saken, sier Berntsen.

Han understreker at Viking ser positivt på at Bryne er i eliteserien, og at Viking ikke har lagt seg ut etter spillerne bevisst for å forstyrre helgens lokalderby.

— Vi har ingen intensjoner om å svekke laget deres. Men vi må bare innse at klubbene har veldig ulikt ressursgrunnlag. Bryne kan ikke drive på samme måten som Viking, fordi klubben ikke har de samme inntektene.

Ragnvald Soma er inntil videre et avsluttet kapittel fra Vikings side.

— Kjell Inge (Olsen, treneren) kom uoppfordret til meg og sa: ýBjarne, ikke bruk tid og arbeid på spillere som ikke er interessert i å komme til Viking.ý Det er ikke de spillerne han vil ha for å bygge opp den lagkulturen han ønsker i Viking.

B-gjengen, sterke klubbpersonligheter i kulissene, egne følelser, by mot land, lokalpatriotisme - alt spiller inn for en spiller fra en lillebrorklubb som vurderer en overgang til storebror.

Bjarne Berntsen stusser imidlertid på at Ragnvald Soma reagerte spontant positivt på Viking da nyheten ble kjent, for deretter å snu.

— Klubbfølelse og lojalitet spiller inn, men mindre enn tidligere. Før var fotball en hobby, nå er det en jobb.

- Er det ikke mer praktisk å lodde stemningen hos spillerne først?

— Så lenge spillerne har mer enn seks måneder igjen av kontrakten, så er ikke vi i kontakt med spillerne. Vi må først få tillatelse fra klubben, før vi kan kontakte spilleren. Vi hørte hva Ragnvald Soma selv sa på radio.

- Er det håp i hengende snøre for Soma og andre norske spillere som vil bli proff i utlandet?

— For spillerne er det vanskelig å bedømme interessen fra utlandet - er den reell, eller er det bare noe agentene sier? Det viser seg at det ikke er noen aktivitet. Det internasjonale markedet flommer over av bosmanspillere av høy kvalitet.

- Hvordan vurderer dere spillere som betrakter Viking som et springbrett til utlandet?

— Akkurat det er ikke uvanlig, men vi ønsker ikke spillere som utelukkende er interessert i Viking som et springbrett. Det viktigste er at de har lyst til å spille for oss. For Ragnvald Soma er situasjonen spesiell, han er jærbu og har spilt på Bryne siden han var 16-17 år. Det blir andre følelser i sving enn når det dreier seg om en svenske som kommer utenfra og skal videre.

Vikings innkjøpspolitikk går ut på å søke spillere første lokalt, deretter regionalt, nasjonalt og internasjonalt.

- Er en retur Frode Hansen fremdeles et reelt alternativ?

— Ja, særlig med tanke på at vi har svært spennende, unge alternativer på midtstopperplassen som er på vei opp. Frode Hansen kan godt være en løsning i mellomtiden. Dessuten har vi interne løsninger i Odd Arne Espevoll, Trygve Nygaard, Kristian Sørli og andre som kan spille forsvar. Viking har ikke noen som helst panikk.

Berntsen gleder seg over at den nye treneren og ham er mer samkjørte på innkjøpspolitikken enn tilfellet var under Benny Lennartsson.

— Kjell Inge og Benny har to vidt forskjellige lederstiler. Benny kunne gå kraftig ut mot spillerne i media. Vi merker en positiv endring sånn sett. Det har vært en styrke for Viking at vi framstår mye mer samlet utad nå enn tidligere. Vi slipper disse soloutspillene hele veien, masingen om at spillerne ikke holder mål og at nå må vi ha nye. Det var et kolossalt slit å håndtere under Benny, sier Berntsen.

Han legger kjapt til at det fremdeles diskuteres heftig i Viking om kvaliteten på spillerstallen, men at dette nå tas internt.

- Er dere fornøyd med underholdningsverdien på hjemmebane?

— Det har ikke vært noen særlig forskjell fra i fjor.