Henning Berg og Stabæk har en oppoverbakke foran seg. Foto: NTB scanpix

Henning Berg har historien mot seg. Nå kommer TV 2-ekspert med dyster spådom.

Dette er tallene Stabæk-fansen ikke vil se.

Publisert: Publisert:

Denne uken er det nøyaktig ti år siden Stabæk feiret seriegull etter 6–2 mot Vålerenga.

Nå styrer Henning Bergs mannskap mot Stabæks andre nedrykk siden den gangen. Som i 2012 er laget i fare. Den gangen var nedrykket klart tidlig. I år kan det fortsatt gå for bærumslaget, som har to poeng opp til Strømsgodset på kvalifisering. Og ytterligere ett poeng opp til LSK på trygg plass.

Tallene er derimot knallharde i disfavør Stabæk: Siden 16-lagsserien ble innført i 2009, har kun tre lag holdt seg etter å ha ligget på direkte nedrykksplass med fire runder igjen. 15 av 18 lag har rykket ned.

Les også

Slik forandret TV-jobben Kjetil Rekdal: – Oppførselen min har endret seg

– De er jo like desperate

– Statistikk viser at lite skiller topp og bunn på denne siden av året. Tabellplassering nulles ut. Det er ofte sånn at dårlige lag tar en del poeng på slutten, sier Start-trener Kjetil Rekdal.

Likevel er det bare tre eksempler på lag som har klart seg. LSK for to år siden, Sarpsborg 08 i 2013 og Sandnes-Ulf i 2012.

Eliteserie-tabellen er ikke akkurat lystig lesning for Stabæk-fansen. Foto: Fotball.no

Det beroliger ikke Start-treneren.

– Vi kan rykke ned like mye som de som ligger bak. Ting endres fort, men vi har litt å gå på. Jeg tror ikke 29 poeng er nok til å berge seg, så jeg tror vi trenger flere poeng, spår Rekdal.

Statistikken knuser derimot ikke myten om at bunnlagene er bedre på tampen

– Lagene foran er jo like desperate, for de er jo også bedre på slutten. Også er det jo slik at lagene som er i bunnen etter 26 runder, er der av en grunn, sier TV 2-ekspert Jesper Mathisen.

Nå spørs det om Stabæk klarer å hente opp igjen forspranget til resten. Sandefjord er så godt som nede til tross for seier over Strømsgodset sist. Nettopp Godset er på kvalikplass - to poeng foran Stabæk.

– Stabæk går ned nå. De hadde utur som ikke ledet mot Brann, men de var også udyktige. Det er et typisk nedrykkslag. På sitt beste er det bra nivå med mange spennende spillere. Franck Boli og Ohi...På en maksdag slår de det fleste. Sånn sett er det fortsatt åpent, sier Mathisen.

– Men det er klart når de taper og de andre resultatene ikke går deres vei... De må nok slå Strømsgodset i siste runde, legger han til.

Les også

Rekdal før skjebneuka: - Sikker på at vi rykker ned om vi ikke tar flere poeng

Tidligere eksempler

Lillestrøm er det forrige eksempelet på lag som har holdt seg. For to år siden kjempet Arne Erlandsens menn mot nedrykk og hadde 26 poeng etter like mange runder. Nettopp Stabæk var like over på tabellen.

Borteseier mot Brann, uavgjort mot fortapte Start og borte mot Viking, samt hjemmeseier over Molde, berget plassen for romerikingene den gangen. Bodø/Glimt gikk ned, mens Stabæk fikk kvalifisering og berget seg med å slå Jerv 2–1 over to kamper.

Nå må du knuse noen dystre statistikker for å holde plassen, Henning Berg. Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Ellers er den liten stund siden sist noe sånt skjedde: Sarpsborg 08 berget seg i 2013 etter å ha ligget sist fire runder før slutt. Så vant laget hjemmekampene sine mot Brann og Molde. Det gikk ut over Tromsø, som slo følge med Hønefoss ned.

Brann rykket ned

Sarpsborg 08 fikk kvalik og slo Ranheim.

I 2012 var Sandnes-Ulf i fare, men 5–1-seier over nedrykksrival Fredrikstad hjalp godt. Så ble det seier over gulljagende Strømsgodset. Tap i siste runde i Ålesund skapte spenning, men FFK tapte sin kamp mot Molde og gikk ned. Sandnes-Ulf berget seg med å slå Ullensaker/Kisa i kvalifisering.

I 2014 lå Brann på direkte nedrykk etter 26 runder. De berget seg i første omgang ved å sikre kvalik, men rykket ned etter dobbeltoppgjøret mot Mjøndalen.

I helgens 27. serierunde utkjempes en viktig kamp i bunnen allerede lørdag, når Strømsgodset tar imot Vålerenga på Marienlyst. Søndag møtes Bodø/Glimt og Stabæk i en viktig nedrykkskamp for begge lag, mens både Sandefjord og LSK drar til midt-Norge for å møte henholdsvis Kristiansund og Ranheim borte.

Runden avsluttes med Starts hjemmemøte med Molde mandag kveld.

Stabæks sportslige leder, Inge André Olsen, har ikke besvart våre hendvendelser.

Publisert: