REGN MED REGN: Francesco Totti i aksjon for Roma på Olympiastadion mot Sampdoria 29. oktober 2008. Oppgjøret ble avbrutt som følge av det kraftige regnværet. Tirsdag i neste uke spiller Norge mot Italia på den samme arenaen. Da er det varslet orkan og monsterregn. REGN MED REGN: Francesco Totti i aksjon for Roma på Olympiastadion mot Sampdoria 29. oktober 2008. Oppgjøret ble avbrutt som følge av det kraftige regnværet. Tirsdag i neste uke spiller Norge mot Italia på den samme arenaen. Da er det varslet orkan og monsterregn. Foto: AP Photo/Gregorio Borgia/NTB scanpix

Norges oppgjør mot Italia trues av orkan og monsterregn

Det meldes om 50,4 millimeter nedbør i Roma tirsdag.

Orkanen Joaquin kan gjøre at Per-Mathias Høgmo kanskje må foreslå vennskapsmatch i vannpolo mot Italia om seks dager. Den ligger nå vest i Atlanterhavet og er på vei mot Spania og videre inn i Middelhavet.

– Jeg kjenner ikke til dreneringen på fotballbanen i Roma. Det er vel den som vil avgjøre om det blir spillbart, sier statsmeteorolog Aurora Stenmark på Meteorologisk institutt. Hun levner samtidig håp om at underbitte supportere ikke nødvendigvis trenger å lide drukningsdøden.

– Varselet kan være kraftig overdrevet. Det ligger på vårt hovedbilde, som er det som havner på yr.no. Samtidig har vi 50 andre støttebilder. De fem høyeste av disse viser 20–30 millimeter tirsdag og onsdag, sier Stenmark.

Kan komme til å skje

Samtidig som statsmeteorologen fastslår at det så lang tid i forveien er usikkert om varselet vil slå til, kan det godt skje.

– Det er vanskelig å si eksakt hvor det meste av nedbøren vil komme. Det kan bli store variasjoner innenfor et område.

– Hvorfor melder dere da 50,4 millimeter?

– Det er litt tilfeldig, men det er den løsningen hovedkjøringen har. Når det nærmer seg, vil varslene bli mer presise – og to dager før vil de være nokså nøyaktige, sier Stenmark.

Orkanen Joaquin er ventet å bli svekket mye før den når Spania, men restene kan inneholde mye vann.

Vant med vann

Fem centimeter vann over et stort område er mange fulle tannglass, men hvilke problemer det skaper er avhengig av hvor nedbøren faller.

– 50 millimeter nedbør på Vestlandet i løpet av et døgn er ikke uvanlig, og det medfører sjelden noen store problemer. Faller det så mye regn på et tørt sted, kan virkningen bli mer dramatisk. Det samme i byer med asfalt og mindre avrenning, sier Aurora Stenmark.

Norges fotballandslag er for øvrig ikke uvant med våte forhold. Da Norge i 2006 møtte Hellas i EM-kvalifisering i Piraeus, var det så mye overvann på banen at kampen måtte utsettes i tre kvarter.

Nå er vannmengden i hendene på Joaquin.