Oilers-Lillehammer 6-2:

DNB Arena var kledd opp til fest før kveldens historiske kamp sju i Stavanger. For første gang noensinne skulle det spilles en sjuende og avgjørende kamp i DNB Arena om retten til å spille NM-finale, og 4377 tilskuere sørget for å skape en elektrisk stemning før første dropp. Åpningen på kampen kunne knapt blitt bedre for Stavangers del.

Forrige gang Lillehammer gjestet Tjensvoll vant de 1-0 etter utrolig keeperspill og bra defensivt arbeid. Dersom laget ønsket å spille på samme måte i kamp sju, røk den planen etter 31 sekunder. Lillehammer gikk seg bort i offensiv sone og lot Oilers kontre to mot én. Jean-Michel Daoust valgte å avslutte selv, og Joe Fallon – Lillehammers vanligvis så solide sisteskanse – klarte ikke å holde pucken. Dennis Sveum var først på returen og pirket inn 1-0. – Det var veldig mye vilje bak den scoringen. Jeg så at vi havnet i en tre mot én-situasjon, og tenkte at her må jeg bare kjøre på. Plutselig lå det en puck løs foran mål, og jeg lå vel vannrett da jeg satte den i mål. Det var en ufattelig deilig følelse å se den gå i mål. Det er både mitt letteste og mitt deiligste mål i karrieren, sier Sveum til Aftenbladet.

Viste vinnervilje

Etter halvannet minutt var skuddstatistikken 6-0 fordel Oilers. Det sier litt om intensiteten og energien i spillet til Stavanger-laget som kom ut av startblokken klare til kamp. De første ti minuttene handlet alt om Oilers. Deretter jevnet det seg noe ut, men det var ingenting å si på at Stavanger gikk i garderoben etter første periode med en 1-0-ledelse. Det forteller også skuddstatistikken som viste 16-5 etter de første 20 minuttene.

– Vi var veldig klare for å ta matchen i dag, akkurat som vi var det på Lillehammer sist, og det var deilig å se. Vi må være klare når vi møter et så godt defensivt lag som Lillehammer, sier trener Petter Thoresen.

Midtperioden startet som den første med solid Oilers-overtak. Godt hjulpet av et tidlig overtall, skapte Stavanger flere store sjanser før de til slutt økte til 2-0. Dan Kissel la pucken inn foran mål. Den kjappe avslutningen til Mathias Trettenes klarte ikke Lillehammers keeper å stoppe og dermed doblet Stavanger ledelsen.

Gode i overtall

Noen minutter senere skulle det bli enda verre for Lillehammers del. Oilers har slitt i spill fem mot fire så langt i semifinaleserien, men onsdag kveld løsnet det skikkelig. Da Lillehammer satt utvist for å spille med seks mann isen, økte Oilers til 3-0. Nok en gang var Dan Kissel arkitekten bak målet da Nick Schaus til slutt fikk æren av å hamre pucken i tomt bur. Dan Kissel var fryktelig nærme å legge på til 4-0 selv mot slutten av perioden, men klarte bare å prikke stolpen da han kom alene med Joe Fallon i Lillehammer-målet.

– Jeg er veldig fornøyd med veldig mye, men jeg ser også at vi slurver en del de gangene vi får sjanser imot. Spillerne gambler med pasninger på tvers i midtsonen, holder seg ikke til kampplanen og gir bort sjanser til Lillehammer. Men dette er blåbær nå som vi vant, guttene gjorde jo en god jobb alt sett under ett, sier Thoresen.

Med 3-0 før siste periode så Oilers ut til å cruise mot en trygg finaleplass. Og tredje periode bød da heller ikke på de store utfordringene for vertene – som etter kveldens kamp har kvalifisert seg til de fem siste finalene i sluttspillet. Faktisk var Stavanger-dominansen så stor mot slutten at trener Petter Thoresen valgte å gi spillere som ikke vanligvis får istid i overtall – som Henrik Medhus, Mats Mostue og Lars-Peder Nagel – sjansen med en mann mer på isen mot slutten av kampen.

FRI: Joe Fallon har vært en kilde til frustrasjon for Oilers-spillerne, men onsdag har han vist seg høyst menneskelig. Her er pucken fri bak keeperen. Foto: Fredrik Refvem

Nick Schaus satte nok en gang fyr på hjemmefansen da han hamret inn 4-0-scoringen fra langt hold bare sekunder inn i tredje periode. Nok en gang etter forspill av Kissel og Jean-Michel Daoust. Bare minutter senere skulle imidlertid Lillehammer svare. Robin Bergman befant seg plutselig helt fri foran Ruben Smith og kunne enkelt løfte inn reduseringen til 1-4. Men det hjalp så lite for Lillehammer. Oilers var best i alt denne kvelden og trygget finaleplassen ytterligere da Juha-Pekka Loikas styrte inn Martin Strandfeldts lure skudd til 5-1. Da gjorde det heller ingenting at gjestene fikk seg enda et trøstemål mot slutten. 2-5-scoringen til Alexander Reichenberg i overtall var vakker nok den, men det hjalp så lite for et heroisk kjempende Lillehammer-lag som møtte overmakten i den siste semifinalekampen.Helt på tampen la Martin Strandfeldt på til 6-2 da han enkelt kunne dytte en retur i det tomme målet.

– Jeg synes det var en større prestasjon av oss å vinne den forrige kampen på Lillehammer. Med den seieren fikk vi følelsen av at vi hadde et psykologisk overtak, og vi kjørte over dem i starten. Når alle hever seg fem prosent er det nok til å slå Lillehammer. Dette er første gang jeg spiller en sjuende sluttspillkamp, og siden vi vant ble dette en trivelig opplevelse, sier Strandfeldt.

Møter Vålerenga i finalen

I NM-finalen venter erkerival Vålerenga på Oilers. Oslo-laget vant til slutt sin semifinaleserie mot Storhamar med 4-3 i kamper. De slo dermed tilbake i den sjuende og avgjørende kampen etter å ha tapt de tre foregående. Vålerenga tok også seriegullet etter å ha slått Oilers i siste serierunde. Den gangen vant laget fra hovedstaden hele 7-1. – Jeg tror det var bra for oss at vi fikk Vålerenga. Vi har noe og revansjere på Jordal, og har som regel bra tak på dem her hjemme, sier Thoresen.

I NM-finalen blir det garantert mye jevnere mellom lagene. Også i finaleserien spilles det best av sju kamper. Første kamp spilles i Oslo fredag kveld. Vålerenga har også fordelen av å avslutte på hjemmebane dersom også finaleserien skulle gå til sju kamper. I fjor vant Oilers finaleserien mellom de to lagene med 4-2 i kamper.