Rosenborg – Sarpsborg 08 2–0

ULLEVAAL (Aftenposten): Jubelscenene på Ullevaal sto i sterk kontrast til det flere av Rosenborg-spillerne opplevde i Budapest for en uke siden.

— Vi skal feire dette. Vi har allerede sittet i gitarsirkel og sunget «kumbaya my lord», drukket vann og spist boller, sa en sprudlende glad Pål André Helland i pressesonen etter RBKs første cupgull siden 2003. I kjent stil er han ikke redd for skille seg ut. Han hadde tatt på seg gullhatt og både RBK- og KIL/Hemne-skjerf. Den frittalende 25-åringen, som på NISO-utdelingen søndag kveld ble kåret til årets profil i eliteserien 2015, kastet ut stikk i øst og vest mot dem som mente at RBK-spillerne dro det for langt på seriegullfesten og mot de moldenserne som følte seg støtt av «hate, hate, hate Molde»-sangen under den samme feiringen.

«Elske Molde by»

— Nå skal vi lese i bibelen og synge «Elsker Molde by», sa han om nattens gullfest.

Rosenborg-spillerne begynte feiringen allerede da dommeren blåste i fløyten for siste gang. RBK-sangene runget utover Ullevaal, og Jonas Svensson og Pål André Helland kastet draktene til fansen i ren seiersrus. Svensson ga til og med vekk shortsen og gikk i garderoben kun iført strømper, sko og underbukse.

CUPJUBEL: RBK-spillerne feirer cupfinaleseieren mot Sarpsborg 08. Tore Reginiussen bak i midten. Foto: Glen Musk

Jubelscenene sto i sterk kontrast til det flere av Rosenborg-spillerne opplevde i Budapest for en uke siden. Helland, Ole Selnæs og Alexander Søderlund var alle med i landslagstroppen som ikke klarte å ta Norge til neste sommers fotball-EM i Frankrike.Cupgullet fungerer som et fint plaster på EM-såret.

— Jeg var fly, peise forbannet ett helt døgn, helt til jeg kom hjem og møtte disse guttene på trening. Da så jeg gnisten, og at det smalt på trening. Da kunne jeg ikke stå med skjegget i postkassen, det var bare å slenge seg meg og sørge for å være klar til cupfinalen, sa Pål André Helland til Aftenposten.

KOMMENTAR:

Guttedrøm i knas

— Jeg var veldig skuffet. Det er en guttedrøm å spille mesterskap, men heldigvis hadde jeg en gulrot å se frem til i denne kampen. Og den gulroten skal jeg spise nå, sa Helland og fortalte på fleipende vis at han ikke har gitt opp norsk deltagelse i fotball-EM neste år helt ennå.

— Vi får håpe at Ungarn blir disket eller noe, sånn at vi kan komme på grunn av det, sånn som Danmark gjorde i 1992, sier Helland med glimt i øyet.

Målløs Søderlund

Alexander Søderlund har fått mye kritikk for ikke å score nok mål. Søndag hadde han flere store målsjanser, men dårlige avslutninger førte til at han gikk målløs av banen.

— Det er selvfølgelig litt irriterende. I sånn stor kamp har man lyst til å score, men vi vant kampen og det er det viktigste.

- Veier cupgullet opp for nedturen i Budapest?

— Det er utrolig artig, men jeg skulle selvfølgelig ønsket at vi kunne kommet til EM. Det er kjedelig å ikke få være med på det, men man kan ikke få alt, sier 28-åringen som denne sesongen har rasket med seg gull i eliteserien, gull i cupen og toppscorertittelen i Norges øverste fotballdivisjon.

Selnæs dominerte

På tross av at Sarpsborg 08 hadde en tydelig taktikk for å stoppe Ole Selnæs i cupfinalen, var 21-åringen nok en gang dominant på RBKs midtbane. På landslaget fikk han aldri sjansen og ble i stedet sittende på benken og se landslagskameratene tape 1–3 sammenlagt mot Ungarn.

— Det var en ekstrem skuffelse, så ærlig må man være. Cupgullet er et stort plaster på såret, men det hadde vært helt utrolig å kunne se frem til et EM i sommer, sier Selnæs.

Et fullstappet Ullevaal kledd i svart, hvitt og blått fikk se at Sarpsborg yppet seg i begynnelsen av cupfinalen. Men etter at Pål André Helland utnyttet svakt forsvarsspill og banket inn 1–0 etter drøyt 20 minutter, var det aldri noen tvil om hvilket lag som skulle stikke av med seieren.

Drømmetreff

— Sarpsborg var klart best de første 10–15 minuttene, men etter det tror jeg ikke at jeg bekymret meg ett eneste sekund. Vi hadde full kontroll. Vi kunne gasset på mer i andre omgang, men vi er så voksne at vi i stedet kontrollerer kampen. Sarpsborg er jo aldri i nærheten, forklarte Helland til Aftenposten.

Mike Jensen fikk drømmetreff like før pause, og danskens scoring sørget for at sluttresultatet ble 2–0. Sjelden har man vel sett en mer komfortabel cupfinaleseier.

— Rosenborg vinner til slutt fortjent, og det er tungt. De tar vare på de mulighetene de har, mens vi blåser sjansene over. Det er forskjellen, mente Sarpsborg 08-kaptein Ole Heieren Hansen.