Odd — Åsane 4–0:

Selv ikke de største optimistene hadde budsjettert med cupavansement for Åsane, og oransjetrøyene fikk det også tøft mot Odd på Skagerak Arena.

Jahn-Ove Wiik (fra h.), Håkon Lorentzen, Sverre Bjørkkjær og Kjetil Kalve er ute av cupen. Foto: ARKIV

— Vi møter et av de beste hjemmelagene i Norge. I slike kamper er det viktig å komme seg gjennom det første kvarteret, men så slipper vi inn et mål før det har gått fire minutt. Når de så får 2–0 så blir det tungt for oss, og da så jeg en resignasjon hos spillerne. Det er dumt det blir fire til slutt. Det syns jeg er unødvendig, sier Åsane-trener Kjetil Knutsen.Laget fra Bergen nord får dermed ikke muligheten til å bli årets cup-askeladd i kampen, som endte 4–0 til telemarkingene.

Straffet av tidlige scoringer

Odd er med sine 12 kongepokaler det mestvinnende laget i NM-historien, mens Åsane avanserte til cupens fjerde runde for første gang i historien. Og det skulle altså ikke gå lang tid før Tippeligalaget viste sine kvaliteter. Allerede etter tre minutter fikk den tidligere landslagsbacken, Espen Ruud, tid og rom til å prikke inn pannen til Håvard Storbæk. Selv om førsteomgangen var jevn var det begynnelsen på et tap mot overmakten for Kjetil Knutsens menn.

Knutsen mener Odd, sammen med et litt overraskende annet lag, er de tøffeste motstanderen han har møtt.

— Odd er utvilsomt det beste laget vi har møtt, sammen med Sogndal faktisk. De har et trykk i spillet sitt som vi må prøve å komme opp på. Vi har spillere som stort sett har spilt i 2.-divisjon tidligere, så det er en utrolig læring for oss å spille slike kamper, mener 47-åringen.

Jevn førsteomgang

For selv om Odd langt fra imponerte var det tydelig divisjonsforskjell på lagene. De hvitkledde startet best i både første og andre omgang, slik at Åsane aldri var i nærheten av avansement. Dermed er Odd videre til kvartfinale, mens Åsane kan fokusere på å holde seg i 1. divisjon.

Etter den nevnte 1-0-scoringen jevnet det seg ut.

Niklas Lerpold fikk etter kvarteret spilt en god mulighet, men skuddet fant bare fanget til keepertalentet Sonder Rossbach.

Etter en god start for Skienslaget, jevnet det seg ut, og Odd slet med å skape sjanser mot et kompakt bortelag. Dermed holdt ettmålsledelsen seg inn til pause.

Overkjørt etter pause

Telemarkingene startet også best i den andre omgangen, og Storbæk satt sitt andre for kampen minutter etter sidebytte. Kantspilleren burde også lagd hat trick, men headingen fra kloss hold i det 56. minutt gikk like over tverrliggeren.

Etter hvert hadde oransjetrøyene mer enn nok med å forsvare seg, og superveteran Frode Johnsen satte inn 3–0 med – ja, du gjettet riktig – hodet, i det 62. minutt.

Det var tydelig at noe av luften gikk ut av Åsane-ballongen, for Odd hadde mye ball og bergenserne maktet bare å produsere et par ufarlige langskudd.

Først i det 78. minutt skapte Åsane farligheter mot Odd-buret, da innbytter Nyborg nikket ballen like til side for mål på en corner.

Ingen cup-askeladd

Oliver Berg var nære å sette 4–0 for vertene i det 84. minutt, men langskuddet ble parert av Østgaard.

Det fjerde målet skulle likevel komme for Odd. Fem minutter før full tid lå ballen igjen i fiskegarnet bak Åsanes keeper, etter at Occean headet inn Grøgaards innlegg.

En kjemperedning i kampens aller siste sekunder sørget også for at resultatet ikke ble pinligere enn det måtte.