I en spørreundersøkelse analysebyrået Respons har gjort for BT, kommer det frem at bare 31 prosent av bergenserne tror Brann greier å rykke opp på første forsøk.

Det til tross for at klubbens sportslige satsing savner sidestykke i 1.-divisjon. Et budsjett på 93 millioner kroner er tidenes største på nivået. Bare et fåtall av eliteserieklubbene har ressurser som matcher Branns.

— Målet er naturligvis opprykk, understreker trener Rikard Norling.

Men optimismen er altså ikke overveldende.

Dette tror sjefen ligger bak

— Vi forstår at det som skjedde i fjor, gjør at folk ikke tror vi skal brase gjennom divisjonen, at det skal gå av seg selv. Men vi håper jo å snu den skepsisen, og tross alt er det en stor andel som tror vi klarer opprykket, sier Branns kaptein, Erlend Hanstveit.

Fungerende daglig leder, Vibeke Johannesen, medgir at tallene skuffer henne.

— Jeg hadde håpet at flere gikk med troen på at vi skal gå rett opp igjen, det må jeg si.

- Hva tror du ligger bak den dempede optimistmen i byen?

— Folk har ikke fått så mange gode referanser fra oss de siste månedene. Resultatene i treningskampene har ikke vært så gode, samtidig som ro og kontroll ikke har preget omtalen av Brann som klubb. Selv om saker som årsmøtebråket ikke har noen sportslig betydning, kan det være folk legger det til grunn når de vurderer sjansene våre, sier Johannesen.

Norling: - Naturlige tall

Trener Norling sier han selv har «hundre prosent tro» på eliteserieretur, men at det er naturlig med en viss forsiktighet hos fansen.

— At de er forsiktig optimistiske, er nok fordi de vet at det ikke er helt lett å rykke opp. Ikke en gang for verdens beste klubb. Det er naturlig at de ser balansert på det, sier Norling.

Opprykksoptimismen er noe større blant dem som oppgir at de følger Brann tett, enn dem som ikke gjør det.

Av de 600 spurte, er det fem prosent som tror Brann går på enda en kjempesmell - og går ned i 2.-divisjon.

Det er et scenario «alle» eksperter ser på som urealistisk.

— For meg er det utrolig at så mange tror Brann vil gjøre det dårlig. Jeg føler meg sikker på at de vil vinne divisjonen med fem til åtte poeng, sier Pål Jørgensen.

Han er sportsleder i avisen Fædrelandsvennen, som dekker Start tett. De siste årene har Kristiansand-klubben rykket ned to ganger, med påfølgende opprykk på første forsøk.

- For gode til å rote

Erfaringene som ble gjort i sør, var at forskjellen på nivå én og to er stor.

— Alle tror 1.-divisjon er så fysisk og tøft, og at hver kamp blir en cupfinale for laget som møter Brann – folk sa det samme da Start rykket ned. Men realiteten er at det er mange lag som vil spille fotball i 1.-divisjon, og det er ikke akkurat slik at alle lagene har spillere på to meter de slår langt på. «Cupfinale-effekten» jevnes også ut over 30 kamper.

Jørgensen fortsetter:

— Det typiske kampbildet for Start i 1.-divisjon, var at de hadde ballen mye, mens motstanderne hang med på entusiasme den første timen. Så avgjorde gjerne Start siste halvtimen. Slik tror jeg det blir med Brann også. De har altfor mye kvalitet i stallen til å rote.

Men akkurat det er altså ikke Bergens befolkning helt overbevist om.