plateriver Foto: Scanpix

En stadion i brann, væpnet politi og gråtende tilhengere preget Buenos Aires etter at River Plate for første gang rykket ned fra toppnivået i argentinsk fotball søndag.

River har vunnet seriemesterskapet 33 ganger, noe som er rekord i Argentina. Men historien hjalp lite da laget trengte tomålsseier mot 2.-divisjonslaget Belgrano søndag kveld.

Hvittrøyene måtte til omspill mot Belgrano på grunn av sitt lave poengsnitt over de siste tre sesongene. Og etter 0-2 i bortekampen var det en tung oppgave River-spillerne sto ovenfor hjemme i Buenos Aires.

Les også:

Mariano Pavone ga vertene en god start med 1-0 etter fem minutter, men samme mann var utrøstelig da han brente et straffespark etter 67 minutter.

Det skjedde seks minutter etter at Guillermo Farre utlignet for gjestene, og det kokte over for River-fansen. Minuttet før full tid stormet publikum banen, og kampen måtte blåses av på stillingen 1-1. Mens både sørgende River-spillere og lykkelige Belgrano-spillere måtte beskyttes av politi, gikk publikum løs på tribunene og satte både biler og stadioninventar i brann.

Væpnet politi gjorde sitt beste for å rydde opp i bråket, men de over 60.000 tilskuerne på Monumental gjorde det til en bortimot umulig oppgave.

Innbyggerne i Buenos Aires er kjente for sine sterke følelser for fotball. Etter River Plates mest ydmykende opplevelse noensinne, blir nok 26. juni en dag som huskes lenge i den argentinske hovedstaden.

Klubben er blant de største og mest tradisjonsrike i fotballgale Argentina. Spillere som Enzo Francéscoli, Claudio Caniggia, Gabriel Batistuta, Hernán Crespo, Javier Saviola og Gonzalo Higuaín er blant profilene som har spilt i Rivers hvite og røde drakt.

Konsekvenser

68 personer ble skadd, 50 pågrepet og minst 15 biler ødelagt i timene etter kampslutt. Argentina-ekspert Terje Liverød forklarer hva Rivers nedrykk betyr:

– I Argentina er et nedrykk for River langt, langt verre enn et nedrykk for eksempel Liverpool. Dels har det, relativt sett, langt større økonomiske konsekvenser for River, dels er de sosiologiske konsekvensene større og endelig har det større konsekvenser for fotballen og toppligaen i Argentina. Uten å gå i detalj så er fotball Argentina grovt sett delt i to: Boca Juniors og River Plate. Selv om du er Velez eller San Lorenzo tilhenger så har du i tillegg sympati eller antisympati for en av de to store, sier Liverød.

Han frykter enkelte River-fans vil ta livet sitt eller død av hjerteinfarkt, så stor er lidenskapen for den tradisjonsrike klubben.

(NTB)