I et møte med styret sist uke gjorde 46-åringen det klart at trenerapparatet må styrkes igjen fra høsten av. For i løpet av de to siste årene har han mistet Jan Stankiewicz som målvakttrener, Jarle Alvær på det håndballfaglige i kamp og trening – og Roger Gjelsvik med overordnet ansvar for å se helheten i treningen.

– De har alle vært til uvurderlig hjelp. Å da sitte igjen alene, er både stusslig og lite tilfredsstillende om du tenker lagutvikling. I dag får jeg ikke tid til den individuelle oppfølgingen som hver enkelt spiller trenger og fortjener, kommenterer Johannessen den utfordrende situasjonen Tertnes er kommet opp i.

Syv år som sjef

Trenerveteranen, inne i sin syvende sesong med de helblå, stiller seg dermed bak spillernes krav presentert i Bergens Tidende i går. Der krevde spillerutvalget økte trenerressurser kommende sesong.

– Vi befinner oss på et nivå der det ikke er holdbart å ha bare én trener i gruppen. Målvaktene får ikke den oppfølgingen de har behov for. Spesielt Marie Davidsen er i en alder der hun trenger kyndig veiledning for å lære seg nye ting. Den kompetansen sitter ikke jeg på fullt ut. Og så handler det om å være to på trening. Det burde være en selvfølge. Se på klubbene vi konkurrerer mot. De er både tre og fire trenere på plass for å ivareta helheten.

– Men det går jo så det suser? Dere har los på sølvet?

– Det er mye fordi jeg har en særdeles moden spillergruppe å forholde meg til. De tar ansvar for egen utvikling.

Uro i spillergruppen

Om spillerutvalgets krav om flere jenter i stallen, velger Tore Johannessen en annen vri.

– Også dette har jeg snakket med styret om. Og sagt tydelig ifra om at ambisjonen må være å beholde samtlige av de 13 som har spilt denne sesongen. Det ville vært en motivasjon for meg. Og motsatt vei; Om tre-fire nøkkelspillere forsvinner, vet jeg ikke om jeg selv fortsetter. Jeg må se at vi har utviklingsmuligheter.

I tirsdagens BT snakket Marie Liljegren, Stine Lund Andreassen og Linn Gossé åpenhjertig om uroen som nå brer seg i spillergruppen. All usikkerheten angående klubbens fremtid genererer stress og uønsket tankevirksomhet.

– At de går ut slik de gjør, har jeg full forståelse for. Mine spillere har enorme ambisjoner. Da fortjener de forutsigbarhet.

Sølvkamp

I onsdag møter Tertnes Storhamar i Haukelandshallen.

– Det blir en sølvkamp. Vinner vi, er vi der oppe – med los på annenplassen. Taper vi, kan vi si farvel til sølvet.

Om oppskriften for å pryle Storhamar, sier Tore Johannessen følgende:

– Vi har fått mer ut av kontringsspillet etter jul enn under høstsesongen. Uttellingen er blitt langt bedre. Dette jobber vi med opp mot denne kampen òg – det er rett i angrep når vi overtar ballen.

– Svaret avgitt?

– Ja.

Linn Gossé skamroser sin trener for måten han har styrt skuten på siden hun kom til Bergen i 2009. – Tore er den beste treneren jeg har hatt. Han har en sjelden evne til å høre på spillerne. Det er ikke alltid han er enig, men han tar seg alltid tid til å høre. Han har et eminent håndballhode og har vel sin spesialitet på å analysere motstanderne og finne svakheter og styrker. Måten han vil spille håndball på er kreativ, gøy og fremtidsrettet. Han er uunnværlig for Tertnes Håndball, er landslagsvingens ubeskjedne karakteristikker.

Gossé er en av spillerne som har signalisert at hun vil se seg om etter en ny klubb dersom det ikke kommer noen avklaringer i løpet av de nærmeste ukene.