Så var ikke Edwin Van der Sar en evighetsmaskin likevel. Det bare føltes slik. Nå må Ferguson erstatte hollenderen, og slik jeg ser det er det to soleklare kandidater som utpeker seg, Maarten Stekelenburg og Manuel Neuer. I prioritert rekkefølge. Jeg tror verken Tomasz Kuszczak eller Anders Lindegaard er gode nok for å bli Uniteds nye permanente førstevalg mellom stengene. Det ville uansett være gambling av Ferguson ikke å hente inn en ny førstekeeper, og jeg tviler på om skotten ønsker å gamble med keeperplassen som har gitt ham så mye hodebry opp gjennom årene.

La oss se på keepersituasjonen i United under Fergusons regime:

Ferguson er kjent for å overraske på overgangsmarkedet. Som en tryllekunstner drar kaniner ut av flosshatten, har skotten, med snart 25 år i sjefsstolen på Old Trafford, gjentatte ganger motbevist kritikere som har stilt seg uforstående og tvilende til flere av kjøpene hans.

Eric Cantona fra Leeds var et røverkjøp for 1,2 millioner pund i 1992. Steve Bruce, Denis Irwin, Paul Ince, Ole Gunnar Solskjær, Nemanja Vidic og fortjenesten tatt i betraktning var Cristiano Ronaldo likeså.

På keeperplassen har imidlertid skotten hentet inn mye rart til klubben. Da er det kanskje et aldri så lite paradoks at spilleren jeg rangerer som Fergusons beste kjøp noensinne, pris tatt i betraktning, var nettopp en keeper.

Peter Schmeichel.

Forklaringen er forholdsvis enkel.

Før den store dansken meldte sin ankomst på Old Trafford, sommeren 1991, var United en middelmådighet i den engelske toppdivisjonen. United hadde riktignok vunnet FA-cupen og cupvinnercupen, like i forveien, men overkommelig motstand på vei til begge finalene kamuflerte en stor mangel i United-mannskapet. En solid keeper.

Det vil ikke være riktig å gi Schmeichel all kredit for at United ble et topplag, men du verden så viktig dansken var for United. Noe disse tallene beviser:

De fem årene før Schmeichel kom til Old Trafford var Uniteds fasit i Premier League nemlig følgende:

1986/87: 11.plass i serien, 45 baklengs

1987/88: 2. plass i serien, 38 baklengs

1988/89: 11. plass i serien, 35 baklengs

1989/90: 13. plass i serien, 47 baklengs

1990/91: 6. plass i serien, 45 baklengs

Ingen ligamesterskap, 1 FA cup og 1 cupvinnercup

Under Schmeichel-epoken på Old Trafford var fasiten imidlertid denne:

1991/92: 2. plass i serien, 33 baklengs

1992/93: 1. plass i serien, 31 baklengs

1993/94: 1. plass i serien, 38 baklengs

1994/95: 2. plass i serien, 28 baklengs

1995/96: 1. plass i serien, 35 baklengs

1996/97: 1. plass i serien, 44 baklengs

1997/98: 2. plass i serien, 26 baklengs

1998/99: 1. plass i serien, 37 baklengs

Fasit: Ligamesterskap (5), FA-cup (3), Ligacup (1), Champions League (1)

Hva forteller så tallene?

  • I de åtte sesongene Schmeichel spilte for United, var klubben fire sesonger det laget som slapp inn færrest mål i Premier League. Det hadde ikke skjedd en eneste gang tidligere under Fergusons fem første sesonger på Old Trafford

  • Samlet sett over de åtte sesongene Schmeichel spilte for United var de røde djevlene det laget som slapp inn færrest mål i Premier League. Til og med færre enn Arsenal med sin legendariske forsvarsfirer Winterburn, Adams, Keown og Dixon.

  • I tillegg hadde United fått en matchvinner mellom stengene i turneringer. Schmeichel vant 10 av de 12 finalene han spilte for United.

Danskens betydning ble bare enda tydeligere da han forlot klubben. Det skulle nemlig ta seks år før en verdig erstatter var på plass.

Mark Bosnich ble en flopp. Fabien Bartez begynte bra, men fikk fort et klovnestempel på grunn av mange tabber. Tim Howard var en brukbar keeper, men aldri god nok som førstekeeper i United. Roy Carroll og Raimond van der Gouw var gode å ha i bakhånd, men ikke noe mer. Andy Goram og Ricardo var nødløsninger, mens Nick Culkin og Paul Rachubka bare fikk hver sin kamp i United-trøyen. Og jo mindre vi sier om Massimo Taibi, jo bedre er det¿

United tok riktignok tre ligagull i perioden mellom Schmeichel og Van der Sar, men problemene på keeperplassen ble i stor grad kamuflert av et ellers solid forsvar og et United-lag som scoret på bestilling.

Antall baklengs gikk nemlig opp, og det ble med én cup-triumf. Den kom i FA-cupen mot Millwall i 2003. Ser vi på den effekten Edwin Van der Sar hadde på United etter at han kom til klubben sommeren 2005, minner det veldig mye om den Schmeichel hadde på United da han kom til klubben.

2005/06: 2. plass i serien, 34 baklengs

2006/07: 1. plass i serien, 27 baklengs

2007/08: 1. plass i serien, 22 baklengs

2008/09: 1. plass i serien, 24 baklengs

2009/10: 2. Plass i serien 28 baklengs

Fasit: Ligamesterskap (3), FA-cup (0), Ligacup (3), Champions League, Klubb-VM (1)

Hva forteller så disse tallene?

  • Av de fem fullførte sesongene Van der Sar har i United, har klubben i tre sesonger sluppet inn færrest mål.

  • Antall baklengsmål i snitt gikk ned fra 36 (1999 — 2005) til 26 under Van der Sar.

  • United hadde igjen fått en matchvinner i turneringsspill. Van der Sar har så langt spilt i åtte finaler for United og vunnet seks av disse.

  • Kun Chelsea har sluppet inn marginalt færre mål enn United i de årene Van der Sar har spilt for klubben.

Men eksemplene med Schmeichel og Van der Sar er ikke enestående.

  • Chelsea hadde solide målvakter i Ed de Goey og Carlo Cudicini, men det var først da Peter Cech kom til Stamford Bridge at Chelsea ble et mesterlag.

  • Arsenal har aldri klart å fylle tomrommet etter Jens Lehmann. Derfor har heller ikke klubben vunnet noe siden han forlot nord-London.

Det kan godt hende at både Kuszczak og Lindegaard vil vise seg tilliten verdig om de får sjansen. Men det vil være gambling fra Fergusons side, og det kan koste svært dyrt om han ikke lykkes. Derfor er jeg rimelig sikker på at United allerede har sondert terrenget lengre tid i jakten på en erstatter for Van der Sar.

Det neste spørsmålet vil naturligvis være hvem Ferguson bør gå for.

Det hadde vært spennende å se både Buffon, Casillas og Cesar på Old Trafford. Sjansen for at en av disse blir Van der Sars erstatter, anser jeg imidlertid for å være nærmest lik null. Buffon blir for dyr, Casillas drar aldri fra klubben sin og det tviler jeg også på om Cesar gjør til fordel for Manchester.

Frankrikes landslagskeeper Hugo Lloris kan bli aktuell, men båndene mellom United og Lyon er ikke de beste. David de Gea ser ut til å bli mer og mer uaktuell, mens den slovenske landslagskeeperen Samir Handanovic kan være en joker, Jeg tror imidlertid Ferguson har bestemt seg for å jakte på en av de to keeperne som imponerte aller mest under VM.

Maarten Stekelenburg har allerede signalisert at han vil bort fra Ajax når kontrakten går ut. Klubben kan derfor bli fristet til å selge i sommer, mens de ennå kan få en anselig mengde euro for ham.

28-åringen er i en perfekt alder som keeper. Han har rutine, men fremdeles mange år igjen. Med 34 landskamper har han vist over tid at han holder høy internasjonal klasse på et av verdens beste landslag. Etter VM i Sør Afrika, har Stekelenburg god grunn til å føle seg snytt for at ikke han ble kåret til beste keeper. Dessuten har 28-åringen en enorm rekkevidde og med sine 198 centimeter på strømpelesten blir han en ruvende skikkelse i feltet.

Det er mye med Manuel Neuer som minner om Stekelenburg. Han har etablert seg som landslagskeeper, han er en ruvende skikkelse og har en solid rekkevidde. Men mangelen på erfaring fra internasjonalt nivå taler kan tale i mot.

Det måtte en klassemålvakt til for å skape Fergusons første mesterlaget på Old Trafford, det måtte en klassemålvakt til for å skape det nåværende og det må en klassemålvakt til for at Ferguson skal overlate United som et mesterlag til sin arvtaker. Det får han i 28 år gamle Maarten Stekelenburg.

VM-HELT: Maarten Stekelnburg kan bli Uniteds nye sisteskanse.