sevland1 Foto: Lars Idar Waage

Søknaden ble levert til Norges Fotballforbund (NFF) forrige uke. 9. juli avgjør NFF hvilke byer som skal være med i Norge/Sveriges EM-søknad. Søknaden skal konkurrere mot Bergen, Trondheim, Bodø og Skedsmo. Foruten Oslo skal Norge ha tre av EM-byene.

LES OGSÅ: Bergen kan få praktstadion | LSK tror på EM | — EM-søknader skulle hemmeligholdes | Rosenborg løfter EM-håpet for Trondheim

Ordfører Leif Johan Sevland mener Stavanger har levert en sterk søknad i kampen om å være en av vertsbyene i Norge/Sveriges EM-søknad for 2016. — Vi vet det er en tøff konkurranse, men jeg mener vi har levert en god søknad. Vi innfrir til kravene NFF stiller og har tidligere vist at vi har gjennomføringsevne i regionen. Hensikten er å forsterke søknaden fra Norge/Sverige, sier Sevland.

Prosjektleder Hans-Øyvind Sagen er trygg på at Stavanger har fremlagt et godt totalkonsept.

— Det aller meste er allerede utprøvd, sier han og sikter til erfaringene fra kulturhovedstadsåret, oljemessen ONS, sandvolleyturneringene og Gladmatfestivalen.

Arena

Kapasiteten utvides til 30.000 under EM og stadion vil tilfredsstille alle UEFAs krav. Etter EM fjernes den demonterbare delen og kapasiteten blir da på 22.000 tilskuere. Den demonterbare delen skal kunne brukes på andre arenaer og arrangementer etter 2016. ## Fansoner

I Stavanger blir det fansoner på Torget, Vågen og på Vaulen. Fansonen i Sandnes blir på Ruten.

— I fansonene skal man både få fotball, kultur, mat og opplevelser. Fansonen på Vaulen skal være en familiefansone med ulike tilbud rettet mot familier, sier Sagen.

Transport

Skal være 100 prosent bærekraftig. Buss, tog og båt skal frakte folk til og fra EM-arrangementene. Transporten skal være gratis.

— Vi har håndtert like store trafikkmengder tidligere. Under åpningen av Stavanger som kulturhovedstad i 2008, var det 60.000 i sentrumsområdet, sier Sagen.

Overnatting

I 2016 skal 10.000 hotellsenger stå klare, i tillegg til 50.000 ved alternative overnattingssteder. Privat innkvartering blir viktig, og man bruker samme system for kvalitetssikring som under oljemessen ONS.

Fotball og mat

Et av de nye konseptene Stavanger presenterer, er Foodball, et prosjekt som skal gi sunnere mat og bedre helse i fotballen.

— Foodball skal toppe arrangementet. Planen er at vi i 2011 skal arrangere matkonferansen "From Fastfood to Foodball", sier Sagen som mener konseptet passer godt med UEFAs ambisjoner om sunnere mat og mindre overvekt blant barn.

Den endelige avklaringen på om Norge/Sverige får EM i 2016, blir tatt av UEFA 27. mai 2010.