OL-STADION: OL-stadion i Rio er ikke klar, men er ett av de anleggene hvor arbeidet er kommet lengst. Foto: NTB scanpix

— Det verste jeg har opplevd. Det er verre enn Athen 2004, sier visepresident John Coates i Den internasjonale olympiske komitéen (IOC).

Bare kaos

Coates er visepresident i IOC. Han har ansvaret for å kontrollere Rios forberedelser til OL. Seks ganger har han nå vært i Brasil for å sjekke fremdriften i arbeidet med OL-anlegg og de arrangementstekniske forberedelsene.

TVILER: Visepresident i IOC, John Coates fra Australia, er bekymret over fremdriften i Rio. Foto: NTB scanpix

Hans inntrykk etter sin siste tur til OL-byen i Brasil var ikke god. På et møte hjemme i Australia fortalte han at byggingen av noen anlegg ikke var startet, utbyggingen av infrastruktur er betydelig forsinket og vannkvaliteten i OL-byen er dårlig, melder den australske olympiske komitéen på sine hjemmesider.I tillegg sliter byen med det John Coates kalles sosiale problemer. I det siste har det vært opptøyer og problemer i områder som ligger nært opp til noen av anleggene.

Bråk nær arenaer

I forrige uke gikk politiet tungt inn i Pavao-Pavaozinho-slummen etter bråk og opptøyer. Slumområdet ligger bare noen hundre meter fra området hvor svømmekonkurransene skal holdes under OL i 2016. Bråket startet etter at liket av Douglas Rafael da Silva Pereira ble funnet. Han var en kjent person fra dette området av byen og mange av innbyggerne mente at politiet hadde drept ham.

BRÅK: I forrige uke var det kraftige opptøyer i bydelen Pavao-Pavaozinho. Området ligger bare noen hundre meter fra det planlagte svømmeanlegget og ikke langt fra Copacabana. Foto: AP Photo/Felipe Dana

Siden 2008 har myndighetene i Brasil satt inn ekstra politimannskaper i Rios favelaer. Områder som tidligere knapt fikk politibesøk skulle nå såkalt «pasifiseres». Politiet har i mange tilfeller fått kraftig kritikk for å ha gått vel hardhendt til verks i sine forsøk på «pasifisering».

Setter inn styrker

— IOC har satt ned en spesialgruppe som skal få opp farten på forberedelsene, men situasjonen er kritisk, sa Coates på et møte i Australia.

John Coates har 40 års erfaring i IOC. Han sammenligner Rio med et annet OL med et kaotisk forspill.

— Jeg mener at situasjonen er verre enn i Athen, og det er det verste jeg har opplevd, sier Coates.

Nå skal det sies at Athen ble ferdig akkurat i tide til OL-ildens tenning.

Tidligere denne måneden var avisen Financial Times på besøk i Deodoro. Deodore er en av Rios fire hovedarenaer i OL. Syv forskjellige olympiske idretter skal finne sted her.

Journalisten fra den engelske avisen fant ut at det ikke var noe som helst som var ferdig. Arbeidet med å bygge arenaene var knapt begynt. 17. april ble byggingen av anlegget lagt ut på anbud. Byggestart er satt til desember. Fem år etter at Rio ble tildelt lekene.

Ingen plan B

Flytting av lekene er ikke et alternativ for IOC.

Utenfor et av OL-anleggene har streikende arbeidere forskanset seg. Arbeidet har stoppet opp. Foto: REUTERS/Ricardo Moraes

— Det er ingen plan B. Vi skal til Rio med lekene, sier Coates.IOC vil nå involvere seg sterkere i forberedelsen til OL.

Brasil sliter også i disse dager med å bli klar til å arrangere fotball VM. Dette idrettsarrangementet er 44 dager unna avspark og det er fortsatt mye som ikke er avklart.

For brasilianerne er det ingen overraskelse at det er kaos både rundt fotball-VM i år og OL om to år.

— Folk her skjønner at ting ikke skjer slik det skal gjør. Det er et strukturelt problem som ikke er lett å få gjort noe med. U-land blir ikke bare plutselig et I-land, sier Eduardo Padilha ved Insper Business School til Financial Times.

SPORTSDØGNET