I Norge har blant annet Stavanger problemer med måker. I Skottland skaper fuglene vanskeligheter i Aberdeen. Nå tar klubbens lokale fotballag grep.

Hjemmearenaen til den tradisjonsrike skotske storklubben, Pittodrie Stadium, ligger rett ved Nordsjøen.

Pittodrie Stadium er en av de mest tradisjonsrike fotballarenaene i Skottland. Her jubler Celtic-manager Ronny Deila etter en seier over Aberdeen i mai. Foto: REUTERS

Klubben har fått inn en rekke klager fra supportere som plages av måker under kamper på stadion. Aberdeens måkeproblem forverres naturligvis av at stadion ligger rett ved kysten.Nå har klubben orientert om situasjonen i en pressemelding.

— Aberdeen FC kjører en streng linje mot byens problem med måker. Klubben har de siste sesongene engasjert et firma som spesialiserer seg i å utrydde og kontrollere disse fuglene, heter det i pressemeldingen.

- Hauk flyr rundt stadion

— Dette firmaet har tatt hånd om reirene og eggene tre ganger i uken for å holde fulgene under kontroll. For øyeblikket har ikke Aberdeen FC reir i nærheten av stadionbygningene, men vi kan ikke kontrollere situasjonen utenfor vår eiendom, og fugler har reir rundt leilighetene i nærheten av stadion.

— Vi fortsetter å ha en hauk som flyr rundt Pittodrie hver uke, og også en time før dørene åpner på kampdager, skriver Aberdeen FC.

Videre skriver klubben at de ikke kan ha jaktfugler flyende rundt stadion på kampdager, «av åpenbare årsaker». De oppfordrer også supporterne til å bruke søppelkassene til å bli kvitt matrester.

Viking malte rovfugler på taket

I Stavanger har måkeproblematikken i lang tid vært aktuell. Tidligere i juli skrev Stavanger Aftenblad at lufthavnbetjentene på Stavanger Lufthavn, Sola bruker store deler av dagene på å holde fuglene vekk.

I artikkelen kom det også frem at Sola hadde hatt flest kollisjoner mellom fugl og fly av norske flyplasser de siste årene.

Også for den lokale fotballklubben Viking har måkene ført til hodebry tidligere.

I 2009-sesongen uttalte klubbens driftssjef Gisle Oseberg at måkene var «plagsomme og et problem», ifølge NRK.

I august 2010 skrev imidlertid Stavanger Aftenblad at klubben hadde funnet en løsning på problemet.

Oseberg tok med seg et malingspann og malte store silhuetter av rovfugler på taket. Han satte også opp de to kunstige hubroene Arild og Børge på stadiontaket.

— Dette har hatt god effekt andre steder som har hatt slike plager, så vi prøver oss med Arild og Børge utover høsten, fortalte han i august 2010. I senere år har ikke måkeproblemet vært like heftig debattert i og rundt Viking. Dermed spørs det om ikke Aberdeen snart vil ringe og spørre om råd.