I slutten av 2010 ble Russland tildelt VM i 2018, mens Qatar samtidig fikk 2022-VM. Omstendighetene rundt prosessene som ledet fram til avgjørelsene har siden blitt gjenstand for kritikk. Blant annet har beskyldningene om korrupsjon haglet.

Den tidligere FBI-etterforskeren Michael Garcia er derfor satt på jobben med å undersøke hva som foregikk.

Som en del av etterforskningen troppet Garcia i forrige uke uanmeldt opp i Zürich for å snakke med styremedlemmene som var med på å stemme fram Russland og Qatar.

Det overraskende besøket var det slett ikke alle som satte pris på. I gangene begynte den uformelle praten å gå blant styremedlemmene om hvordan de kunne stanse Garcia fra å fullføre granskningsoppdraget, skriver The Guardian.

«Uformell småprat»

FIFAs visepresident Jim Boyce bekrefter at slike planer ble diskutert blant noen av FIFAs 24 styremedlemmer, men at samtalene aldri endte opp i styrerommet.

— Det er noe som pågikk, men jeg vet ikke hvem som var involvert i det. Det var bare litt uformell småprat, sier briten.

Boyce hevder han selv hadde blitt forferdet om noen hadde gjort reelle fremstøt for å få fjernet Garcia eller å blande seg inn i den uavhengige etterforskningen. Boyce sier han i så fall hadde vært til nødt til å vurdere å trekke seg fra visepresidentstillingen.

Ifølge The Guardians kilder var det styremedlemmer som har kommet til i tiden etter VM-tildelingene som protesterte mot forsøkene på å fjerne Michael Garcia. De påpekte at en slik blokkering av den uavhengige granskningen ville sette FIFA i et enda verre lys.

I likhet med Boyce, bekrefter også prins Ali Bin Al Hussein - Jordans styrerepresentant, at planer om å ta fra Garcia hans granskningsoppdrag, ble diskutert.

Har samlet beviser i England

— Jeg er veldig glad for at Michael Garcia fortsetter sitt arbeid. Noen spørsmål ble stilt om hvorvidt det er nødvendig å ha en uavhengig etikk-komité, men for å være ærlig, jeg tror den ideen ble stanset, sier Al Hussein.

— Visse personer, som meg selv, kunne ikke akseptere at noe sånt kunne skje, konstaterer han.

Det skal heller ikke være gitt noen indikasjoner på at president Sepp Blatter var blant de som jobbet for å bli kvitt Garcia.

Dermed fortsetter Michael Garcia sitt arbeid for å finne ut hva som egentlig foregikk da Russland og Qatar ble tildelt sine VM.

Allerede har han vært i flere av de tapende søkernasjonene, blant dem England, besøkt de som var involvert i søkeprosessene og samlet beviser. I arbeidsbeskrivelsen til Garcia står det at ingen stein skal forbli usnudd i jobben med å finne ut om det hadde skjedd noen ulovligheter i prosessene med VM-tildelingene.