BLOGG: Bildet mange har av Solskjær er av en imøtekommende personlighet, godt likt av de aller fleste. Det stemmer ganske sikkert. Han vet likevel at i yrket han har valgt handler ikke ledelse om å bli likt. Ledelse defineres av resultater. I en fotballgarderobe på fotball øya stilles det litt andre krav til en leder enn i Norge.

I britisk fotball blir du utfordret på testosteron. Det er en hierarkisk oppbygging, med «sersjanter» i garderoben, og med klare forventninger til at sjefen er minst like mye general som genial. Om han ikke låner «hårføneren» av sin gamle mentor, Sir Alex, må han vise tydelig hvem som bestemmer for å tilegne seg respekt.

Velsignet av tunge navn

Han får en starthjelp den forrige norske manageren i Premier League ikke var i nærheten av å få. I England veier det du har gjort før tungt, hvis du har gjort det i England. Ole Gunnar Solskjær er også for mange briter et norsk ikon. Han er velsignet av tunge navn. Gary Neville, ekspert hos BBC, er blant dem som har snakket varmt om hans fotballhjerne og vilje til å arbeide knallhardt. Det vil være en enorm fordel — helt til han taper kamper.

Under tiden i Molde tapte han sjelden. Det er all grunn til å tro at han tar med seg den samme filosofien som ga suksess inn i en ny jobb.

Fleksibel på formasjon

Han er fleksibel på system og formasjon, selv om han helst bruker tre sentrale midtbanespillere, to kanter og en midtspiss. Kantene har ofte hatt ulike funksjoner. En av dem er hurtig, med hovedoppgave å løpe inn og true bakrom. Den andre er mer fleksibel, en blanding av kant og ekstra spilleopplegger.

Backene skal ha stor fart, og kunne utfordre en mot en, samt løpe mye nok til å true rom bredt i 90 minutter. Han har vært mindre opptatt av tempo hos stopperne, mer opptatt av duellkraft og en pasningsfot som gjør dem til gode igangsettere.

Valg av midtspiss er interessant. Noen vil ha en stor sterk spiss, som er best feilvendt. I Molde har Solskjær ofte valgt, og lyktes best med, en spiss som er hurtig og som mest løper inn bak midtstopperne.

Lever farlig

Han kan enten bruke to dype sentralt, og en hengende spiss, eller et anker på midtbanen. Felles for dem er imidlertid at alle tre helst skal være kreative med ball. Her skiller han seg litt fra andre. Det kan bety at en spiller som Gary Medel kan leve farlig. Chilenerens skruknotter har satt sine spor hos mange motspillere, og en spillertype Solskjær sjelden så etter i Molde.

Det er her de to nye, norske spillerne kommer inn i bildet. Magnus Wolff Eikrem og Mats Møller Dæhlie er det nærmeste du kommer en norsk playmaker.

Solskjær tar en risiko når han henter to landsmenn som sine første signeringer. Han har trent begge i sine to eneste trenerjobber. Dette er hans gutter, i noen konkurrenters øyne kan det bli hans «gullgutter». Han må treffe på de første signeringene sine for at eieren skal bli fristet til å dele ut en bunke pund til nye. Det gjør at de første nykommerne stiller med et par kilo ekstra vekt i bagasjen, særlig som gamle kjente av treneren. Dæhlie er en «coming man», som vil få tid. Eikrem vil ikke ha det samme privilegiet.

Hvor lang tid manageren selv får avhenger av en ting: Suksess. For denne sesongen er det enkelt å definere. Suksess er å redde plassen, nedrykk er fiasko.

Det er dette Solskjær har gått inn i med det han selv beskrev som «eyes wide open».