I en serie dokumentarer anklager den tyske kringkasteren WDR det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) for å legge lokk på dopingsaker.

WDR hevder IAAF ikke gikk videre med 150 dopingprøver som påviste «unormale» verdier.

Den britiske avisen The Telegraph mener å ha funnet en liste på 225 utøvere som har avlagt mistenksomme dopingprøver, som IAAF «kan» ha latt være å undersøke nærmere.

Listen skal inneholde 225 utøvere fra 39 land. Ifølge avisen er tre av utøverne briter, hvorav én av dem er en av de aller største britiske friidrettsstjernene.

Det skal være hele 58 russere på listen, og 25 kenyanere. Tre av av de 225 utøverne på listen skal være gullvinnere fra London-OL i 2012. Listen er hovedsakelig basert på prøver fra mellom 2006 og 2008. ## — Unormale resultater ble fulgt opp

Anklagene mot IAAF går på at forbundet skal ha ignorert mistenksomme prøver. I det mest alvorlige tilfellet skal en utøver ha avlagt seks mistenksomme prøver uten at noen gikk videre med saken.

IAAF svarte på anklagene i en pressemelding tirsdag.

— Blodverdiene som ble samlet før 2009 ble brukt av «target purposes» (kan oversettes til «målhensyn», journ .anm.), for å «trigge» påfølgende urinprøver. Unormale resultater ble så fulgt opp av IAAF, når det var mulig logistisk. Man kan ikke konkludere med at en utøver har dopet seg på bakgrunn av en enkelt blodverdi, het det i pressmeldingen, som The Telegraph har gjengitt.

Det internasjonale antidopingbyrået WADA offentliggjorde mandag kveld at de skal etterforske det som kommer frem i ARDs dokumentar.

— Anklagene som har blitt fremmet i det tyske tv-programmet krever nøye gjennomgang for å finne ut hvilke handlinger som må gjøres fra WADA og andre, for å bekrefte bevisene, lete etter mer bevis, og etterforske om eventuelle brudd på de internasjonale standardene har funnet sted.

- Viktig å ta det seriøst

Det står ikke noe i The Telegraphs artikkel om hvorvidt norske utøvere har avlagt mistenkelige dopingprøver som ikke har blitt fulgt opp.

Sportssjef i Norges Friidrettsforbund Ronny Nilsen har et godt inntrykk av IAAFs antidopingarbeid. Foto: NTB SCANPIX

Sportssjef i Norges Friidrettsforbund Ronny Nilsen kjenner ikke til detaljene i de aktuelle anklagene mot IAAF, men oppfatter at det internasjonale forbundet er grundige i sitt antidopingarbeid.— Mitt generelle inntrykk er at IAFF har tatt det alvorlig å avdekke dopingbruk blant utøvere, sier Nilsen til Aftenposten.

— Samtidig er det viktig å ta det seriøst når slike anklager fremkommer. Målet er å skape like konkurransevilkår for alle utøvere.