Torsdag ble det klart at Petter Northug må sone i 50 dager for promillekjøringen 4. mai. Dermed er VM i Falun, som starter i februar, reddet for Northug.

Det forutsetter riktignok at han også blir enig med Skiforbundet om en representasjonsavtale.

Northug er etter rapportene i sitt livs form. Dermed kan han bli en farlig utfordrer for hjemmehelter som Marcus Hellner og Johan Olsson i Falun-VM.

Torsdagens rettsmøte ble også dekket bredt i svenske medier.

Expressens sportskommentator Tomas Pettersoninnleder sin kommentar med å rose Northug for å erkjenne straffskyld.

Petterson reagerer imidlertid på skiforbundets reaksjon på dommen. «Burde en dømt forbryter få representere Norge?» spør Petterson.

Viser til Phelps

Kommentatoren viser til den amerikanske svømmestjernen Michael Phelps. Han ble også tatt for promillekjøring, og ble derfor utestengt i et halvt år av det amerikanske svømmeforbundet.

Petter Northug møtte pressen etter å ha fått dommen torsdag. Foto: NTB SCANPIX

— I Norge er dette et ikke-spørsmål. Det norske skiforbundet gjorde det tidlig klar at uansett hva etterspillet blir til fyllekjøringen så påvirker ikke det Northugs være eller ikke være i landslaget. Rett eller feil? Jeg heller dog litt mot det førstnevnte, skriver Petterson.Tidligere torsdag begrunnet skipresident Erik Røste skiforbundets beslutning om at Northug-dommen ikke vil påvirke forhandlingene om en representasjonsavtale.

— Når det gjelder hvordan idretten skal reagere, konkluderer skiforbundet med at hendelsen ikke har skjedd i tilknytning til idrett. Dermed er det ikke hjemmel for å gi han noen straff, og det forholder vi oss til. Hvis han skriver under avtalen, som er den samme som gjelder for alle andre, og hvis han er kvalifisert, vil han kunne representere skiforbundet, sa Røste til aftenposten.no.

- Norge er et merkelig land

Johan Esk, sportskommentator i den svenske avisen Dagens Nyheter, skriver at Northug ikke bør få starte i Falun-VM dersom han ikke har sonet straffen før den tid.

— Petter Northug har 48 dager igjen av sin fengelstraff. Om han ikke rekker å sone før Ski-VM bør han ikke få starte i Falun. Spørsmålet er hvem som stopper ham? Jeg ser ingen, sier Esk.

Han kritiserer også mediedekningen Northug-saken får i Norge.

— .. alt jeg hører i norske web-tv-sendinger er bare hvordan Petter Northugs straff skal passe inn så den ikke skader skisesongen. At han skulle stoppes fra VM om straffen ikke er sonet - det finnes ikke på kartet. Norge, Norge. Det er et merkelig land, sier Esk.

- Straffen er en spøk

Den svenske rikskringkasteren SVTs langrennsekspert Johanna Ojala tror Petter Northugs forberedelser til Falun-VM er truet etter dommen.

— Han er i en tøff situasjon, men det er jo straffen man må ta når man roter det til som han gjorde. Det sies at han er i utrolig bra form. Dersom Petter må sone i fengsel er det bra om det kommer så fort som mulig. Hans forberedelser foran sesongen og VM i Falun er definitivt truet, sier Ojala til SVT.se

SVT skriver også at kritikken mot Northug-straffen har strømmet inn på deres Facebook-side.

— Denne straffen er en spøk. Hadde han ikke vært kjent ville han fått en hardere dom, skal brukeren Marcus Fjällman ha skrevet.

— Hvilken «jävla» ikke-straff. Han skalle hatt samme straff som en vanlig dødlig. Nå kommer han unna med nesten ingen straff. Fy faen!, skriver Joakim Hellqvist.

Petter Northug har gjennom hele sin karriere gjort et poeng av sin rivalisering med de svenske skiløperne. Da Northug gikk Norge inn til stafettgull under VM i Holmenkollen i 2011, gikk han sidelengs over mål for å terge Sveriges ankermann Marcus Hellner, noe som ble møtt med massive reaksjoner i Sverige.

Les også: