Gro Hammerseng-Edin har en vond hofte, men tenker ikke på det i store kamper.

Når Larvik møter Franske Metz i Champions League i arenaen, er Hammerseng-Edin sitt gamle jeg. Etter mange år i håndballen vet 34-åringen hvilket trykk som venter.

— Jeg blir trigget av slike kamper, sier veteranen.

Hun har oppnådd alt på håndballbanen, men når det er store ting på gang, tenner hun ekstra. Og den rutinerte bakspilleren har ingen planer om å legge opp. Gjøvik-jenta har foretatt et viktig valg.

— Jeg kunne ikke hatt en så lang karriere, hvis jeg fortsatt hadde spilt på landslaget, sier hun.

10 år på topp

Etter ti gode år for Norge, 161 landskamper og 631 mål, takket den tidligere landslagskapteinen av i 2013. EM-gullet i Sverige i desember 2010 skulle bli hennes siste mesterskap. Deretter ble hun mamma.

— Jeg ville vente med å si fra om jeg skulle gi meg, fordi det er vanskelig å vite hvordan det er å bli mor, sier mammaen til vesle Mio.

Hun visste at landslaget betyr mye reising, i tillegg til at ektefelle Anja Hammerseng-Edin også har håndball som yrke. Valget ble enkelt.

Hammerseng-Edin er uansett fortsatt like motivert på banen under trening og kamp.

— Det var taktisk lurt av meg å konsentrere meg om Larvik. Dessuten er jeg blitt smartere i treningsarbeidet, som gjør at jeg «varer lenger».

Napper i ermet

I Larvik er hun en bauta, og som assistenttrener Tor Odvar Moen sier:

— Vi bruker henne mye på banen.

Da Gro Hammerseng-Edin og Larvik spilte mot Oppsal sist onsdag, ble det innledet en periode med 12 kamper på seks uker. Foto: Mette Bugge

Ringreven bidrar med sin rutine i et lag der åtte spillere i troppen er over 30 år, men der Larvik har en aldersspreding som er fornuftig. De yngre lærer av de erfarne.Når denne sesongen er over har Hammerseng-Edin fortsatt ett år igjen av kontrakten, og selv om hun er blitt flinkere til å ta hensyn til seg selv, vil hun egentlig ikke ta det med ro.

— Selv på kampdager der vi egentlig skal hvile henne litt, der hun ikke trenger å spille hele tiden, er hun frempå og napper oss i ermet på benken: «Jeg tåler noen minutter» er beskjeden, og hun er flink til å argumentere hvorfor. Hun har et utrolig konkurranseinstinkt, sier Moen.

Blir sur

Gro ler når hun hører denne beskrivelsen.

— Ja, det er sant. Jeg blir sur hvis jeg sitter for lenge på benken. Jeg tror det er et godt tegn at jeg fortsatt har den sulten og vil spille.

Nå er det Champions League som gjelder. Larvik har et tøft program totalt, med tolv kamper på seks uker, seks av dem i Mesterligaen.

For Moen og Larvik handler det om to ting:

— Å vinne kamper og ta seg inn og ut av kamper. Vi må sørge for at spillerne blir i stand til å spille, sier Moen.

Hammerseng-Edin får god oppfølging. Den stive hoften, som hun ikke vet kommer fra håndballslitet eller er arvelig belastet, har hun kontroll på.

— Og den stopper meg ikke når det er kamp, flirer hun.

Larvik-Metz vises på Viasat4 med sendestart klokken 18 og kampstart klokken 18.30.