Norges Fotballforbund (NFF) provoserer mange på sin Fair play-side på Facebook.

«Action speaks louder than flags» , heter det i den siste statusoppdateringen der det lenkes inn til en sak der Bærum-spiller Simen Juklerød beklager at han skrek «homo» til en motspiller på Sandnes Ulf søndag. Spilleren fikk rødt kort av dommeren for ordbruken.

Statusoppdateringen får sterk kritikk i kommentarfeltet. Den oppfattes av mange som en harselering med homoflagg-saken.

Morten Myksvoll er bystyrepolitiker i Bergen og Brann-supporter. Foto: Bergens Tidende

«Er det dette NFF bruker tid på? Nemlig å rakke ned på et supporterinitiativ som fremmer likeverd? Er dette en parodi? Har NFF en kommunikasjonsavdeling?», skriver Morten Myksvoll på Facebook.Han er bystyrepolitiker i Bergen og var med på å få NFF til å snu i homoflaggsaken. NFF ønsket ikke å tillate hjørneflagg i regnbuens farger, men snudde da det ble kjent at Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) faktisk tillater slike flagg.

– Jeg var med på supporterinitiativet som fikk NFF til å snu i sin tolkning av regelverket. De aksepterte det motvillig, og så går de ut på sin egen fair play-side og latterliggjør dette!, sier en oppbragt Myksvoll til Bergens Tidende.

Med statusoppdateringen føler han at NFF setter det røde kortet opp mot bruken av regnbueflagg.

– Det er ingen av oss som kritiserer dommeren for å ha gitt det røde kortet, det er strålende at han gjorde det. Men begge ting er viktige, både handling og symboler, sier Myksvoll.

NFF fjerner ikke

Etter å ha lest meldingen på Facebook prøvde han å kontakte Henrik Lunde, som er inkluderingsansvarlig i NFF. Lunde er mannen som står bak statusoppdateringen. Myksvoll sier at han ikke fikk svar fra Lunde, men Bergens Tidende snakket med Lunde tirsdag formiddag.

Henrik Lunde er fagansvarlig for inkludering i Norges Fotballforbund. Foto: fotball.no

– Det stemmer at det er jeg som la det ut, sier Lunde. – Forstår du reaksjonene?

– Ikke helt, men jeg har svart på flere av meldingene i tråden og kan egentlig henvise til det, sier Lunde.

– Vurderer dere å fjerne statusen etter alle de negative reaksjonene?

– Nei, hvorfor skulle vi fjerne? Dette blir en kjempebra debatt, det, sier NFFs inkluderingsansvarlige.

– Viser hva NFF står for

I Facebook-tråden skriver Lunde blant annet dette:

«Det er ingen hovering her, men en kommentar til at konkrete handlinger er viktigere enn symbolmarkeringer. Ikke noe enten eller.»

Og videre:

«Det var et sterkt engasjement i kommentarfeltene her, og det er veldig bra. Kommentaren er et ordspill på det velkjente uttrykket «Action speaks louder than words» – altså det er viktigere hva man sier enn hva man gjør. Poenget her var at handlinger kan være viktigere enn symboler. Det kan neppe være spesielt eller kontroversielt? Dette viser at NFF har omsatt sitt verdisyn i praksis: 1) i spillereglene og 2) i praktisk utøvelse av dem. Det innebærer ikke — slik kommentarfeltet her later til å tro - at man rakker ned på symbolmarkeringer. Dette er ikke å «bølle» eller «å rakke ned», men det viser hva NFF står for i praksis.»

– Åpenbart nedlatende

Reaksjonene er mange og negative:

«Så ufattelig flaut av NFF. Tror kommunikasjonsavdelingen (eller andre som drifter Facebook-siden) at denne oppdateringen oppfattes positivt? Er det virkelig så vanskelig å rose Branns initiativ at man velger å oppføre seg som en bølle (eller et lite, snurt barn) på egen Facebook-side? Fair play???? Men dommeren i kampen skal uansett ha ros for resolutt opptreden», skriver Bente Bjørndal.

«Kommentaren øverst er åpenbart nedlatende overfor flaggaksjonen, en aksjon som har skapt mer debatt rundt emnet enn noe annet enkelttiltak. Den holdningen hører ingen plass hjemme», skriver Brann-supporter Erlend Vågane.

Fredrik Eide Nilsen skriver:

«Får dere betalt for å dumme dere ut så ettertrykkelig og forsvare det etterpå? Det er ganske utrolig, men, ikke overraskende når det gjelder NFF.»