TØNSBERG: — Jeg skulket alltid gymtimene - jeg likte det ikke. Nå trener jeg fire timer om dagen.

Sander Benden Nilsen (16) tenker tilbake på øyeblikket som endret livet hans. Som bidro til at han startet med roing, gikk ned 18 kilo og ble blant de beste i sin årsklasse.

— Jeg leste om Nils Jakob Hoff, som hadde startet med roing for å gå ned i vekt, men endte opp som verdensmester. Så jeg tenkte at jeg skulle gi roingen en sjanse. Etter at jeg prøvde det, har jeg ikke gjort annet. Roing gir en lykkefølelse som du ikke finner noe annet sted. I alle fall har jeg ikke funnet det noe sted, sier tenåringen.

Sander Benden Nilsen ser for seg en fremtid som roer i den internasjonale eliten. Men det er langt frem. Foto: Dan P. Neegaard

Akkurat det samme sa Hoff for flere år siden. Han veide også 110 kg, ble mobbet, fant seg ikke til rette i gymtimene og ville prøve roing for å gå ned i vekt. I disse dager forbereder bergenseren seg til sitt andre OL.Les historien om Nils Jakob Hoff:

Har funnet sine beste venner

Når man ser Sander ro med kraft og god teknikk, kan man ikke forestille seg hvilken forandring han har gått gjennom, og hvor han var i livet før det store vendepunkt​et.

Nils Jakob Hoff, verdensmester i roing. Foto: Erik Johansen - NTB scanpix

— Jeg tror dette er en sport jeg var født til å drive med, sier han etter dagens første av to treningsøkter på vannet utenfor Tønsberg Roklub.Sander Benden Nilsen har funnet sin idrett, men enda viktigere - han har funnet seg selv.

_D3A5932_doc6qdfb5i5w47c47xnl4u.jpg Foto: Dan P. Neegaard

— Det som er det spesielle med roing, er at det ikke bare er trening. Man kommer inn i et så bra miljø at man ikke har lyst til å forlate det noen gang. Her har jeg funnet mine aller beste venner. Venner jeg ikke kunne drømme om å få. Jeg har aldri vært så lykkelig som jeg er nå i hele mitt liv. Jeg kunne ikke tenkt meg et bedre sted å være, sier han.

16-åringen har fått føle at idretten også kan være redningen, at kjente idrettsutøvere kan bety noe for andre — og virkelig være forbilder.

— Det er så fint at toppidrettsutøvere vil dele sine historier, og vise at de også er sårbare, sier Anne Marte Pensgaard, professor i idrettspsykologi ved Norges Idrettshøgskole.

— Jeg tror dette kan være inspirerende og motiverende for andre.

Veide 110 kg på det meste

— Jeg blir lykkelig og ydmyk over å høre at jeg har kunnet hjelpe andre med min egen historie, kommenterer OL-klare Nils Jakob Hoff som for tiden er på treningsleir i Italia.

Sander i 12-årsalderen snekrer en hytte. Foto: Privat

De to har noe sammen nå, en felles historie. De har møtt hverandre på Årungen, og Nils Jakob bidrar til at Sander skal utvikle seg som utøver han også. Sanders historie handler om at han ble ble mobbet fra 1.— til 8.-klasse.

— Jeg var lubben da jeg var liten. Jeg veide 110 kilo og la mye på meg da foreldrene mine ble skilt. Det er så mye kroppspress på skolen. Jeg falt utenfor. Før jeg startet på skolen, visste jeg ikke at noen synes det var noe uvanlig med meg. Jeg har aldri vært lykkelig, men har alltid skjult det ved å være glad på utsiden. Jeg har aldri gledet meg til å gå på skolen. Jeg har skulket mange ganger, vært hjemme og latet som om jeg var syk. Jeg følte aldri at jeg fikk noen venner.

- Ble du valgt bort i gymtimene?

— Det er lett slik at lærerne velger de som er gode allerede til å lede an. Jeg mener at gymtimer på skolen skal være slik at for å få den karakteren, er det innsatsen som gjelder. Lærere skal ikke plukke ut favoritter som er gode på ting.

Den unge roeren forteller at han spilte fotball og ble plassert i mål. Han likte ikke å løpe.

— Jeg har prøvd mange forskjellige idretter, som fotball og håndball. Men jeg hadde aldri noen glede av det, fordi jeg følte jeg ikke fikk det til fordi jeg var overvektig og ble mobbet for det.

Flytting og nye muligheter

Men alt snudde for Sander Benden Nilsen for to og et halvt år siden. Da flyttet moren sammen med kjæresten sin. Familien flyttet fra Sande i Vestfold til Tønsberg, og Sander tok mot til seg. Han oppsøkte roklubben.

Trener Line Olstad Andresen glemmer det ikke.

— Vi er en klubb som har tilbud til både bredde og topp. Vi ønsker alle velkommen i alderen fra ti år og oppover. Da han kom, så jeg en stor, høy, fin gutt som på en måte veldig fort kom inn i gjengen vår.

— Han hadde ikke funnet seg til rette i noen idretter. Vi får mange 13-14 åringer som ikke har gjort det, og som ikke kommer med på laget.

- Hva er spesielt med roing?

— Roing er en sær idrett. Enten liker du det eller ikke. Sander er en stor gutt, og det er mange fordeler ved å være stor. Når man trener på romaskin, drar man ikke med seg vekten. Da er det stor og sterk som gjelder. Han er kommet inn i et treningssystem der roing er fantastisk, fordi man trener hele kroppen. Jeg synes også det er veldig sterkt å høre at Nils Jakob ble et forbilde.

Og nå med OL som mål

Sander har fått et individuelt program, han har vært på pallen med makkeren sin i dobbeltsculler og vist seg som en stor personlighet i klubben.

— Han er hjelpsom, utmerker seg og tar alltid i et tak. Vi er glad i ham, sier treneren.

Sander har satt seg et mål også.

Han starter opp på idrettslinjen på Re videregående skole til høsten.

— Målet er å komme til OL, selvfølgelig. Jeg tenker at OL i 2028 er hovedmålet, men at det er mange delmål på veien.

Nils Jakob Hoff liker det han hører.

— Sander viser stor roforståelse og et ønske om å lære. Alt ligger til rette for at han skal kunne lykkes i roingen, både hans egne fysiske forutsetninger og holdninger, men også det miljøet han er i nå. I norsk roing ser vi potensialet i individene, heller enn bare å lete etter ferdige atleter. Og Sander har mye av det som trengs for å lykkes. På mange måter er han allerede en suksess, ettersom han allerede er over den største utfordringen han har hatt. Men jeg både tror og håper at han satser til 2028, og blir en del av den nye vinen.