– Vi gidder ikke å kaste bort tusenvis av kroner til advokater på en sak der vi vet at vi kommer til å tape uansett. Nå legger vi ned stiftelsen og fortsetter som vi gjorde før. Forskjellen er at pengene utbetales direkte fra Malta og at åpenheten forsvinner, sier styreleder Bjørn Grene i Folkeandelen til Bergens Tidende.

De fleste har nok hørt om Grasrotandelen, Norsk Tippings tilbud til spillerne om å bestemme hvem som skal få deler av overskuddet. Du kan på den måten bidra til at det lokale idrettslaget får penger i kassen.

I Norge har vi spillmonopol, men utenlandske spillselskaper presser hardt på for å oppheve monopolet og å ta markedsandeler fra Norsk Tipping. I mai i år ble Stiftelsen Folkeandelen opprettet. Bak denne stiftelsen står det internasjonale spillselskapet Cherry. Prinsippet er det samme som for Grasrotandelen, og på hjemmesiden heter det at «Stiftelsen Folkeandelen jobber for å skaffe inntekter til foreningene og lagene som samarbeider med Folkeandelen».

— Dette er ulovlig

På fire uker hadde 700 norske lag og foreninger registrert seg på Folkeandelen. Tallet nå er rundt 1500, og det er delt ut rundt 400.000 kroner. Hovedforskjellen er at Norsk Tipping er byttet ut med Spilleautomater.com, et selskap som per definisjon er ulovlig å markedsføre i Norge.

Bare Norsk Tipping og Rikstoto får lov til å markedsføre spill i Norge. Lotteritlisynet ber norske organisasjoner holde seg langt unna samarbeid med utenlandske spillselskaper. Foto: Shutterstock

De som registrerer seg hos Folkeandelen får automatisk beskjed om å oppfordre sine medlemmer til å tippe på Spilleautomater.com. Det fikk Lotteritilsynet til å steile. Tilsynet har i flere Facebook-innlegg på Folkeandelens profil gått ut og advart idrettslag og andre foreninger mot å benytte seg av dette.«Lotteri— og stiftelsestilsynet har opprettet tilsyn både mot stiftelsen og spillselskapet som står bak Folkeandelen. Folkeandelen markedsfører og formidler pengespillet Spilleautomater.com, som ikke har tillatelse i Norge. Dette er ulovlig. Vi vil advare organisasjoner mot å inngå et samarbeid med Folkeandelen. Samarbeid her betyr å bidra til ulovlig markedsføring og formidling av pengespill. Kort sagt så blir norske frivillige lag og organisasjoner her forsøkt lokket til å spille på spill med høy risiko. Det er ulovlig og det er galt. Ingen liker å bli lurt», skrev tilsynet ved områdeansvarlig Monica Kjelsnes og kommunikasjonsdirektør Anne Mette Hjelle 12. mai.

— Våpendrager for Norsk Tipping

Bjørn Grene i Folkeandelen mener at Lotteritilsynet har drevet en ufin informasjonskrig, og viser også til at tilsynet har sendt ut brev til idrettslag og foreninger som har stått på Folkeandelens liste.

– Vi bryter ikke loven, og vi ønsket å være åpne og gjennomsiktlige. Lotteritilsynet fremstår som en våpendrager for Norsk Tipping, og de har dundret løs med å sende hundrevis av brev til våre organisasjoner, sier Grene til BT.

Forrige uke skrev Dagens Næringsliv at stiftelsen bukker under for presset og legger ned. Det betyr ikke at de vil slutte å gi penger til norske lag og foreninger. Forskjellen er at det ikke skal skje gjennom en norskregistrert stiftelse, men at pengene utbetales fra Malta der Spilleautomater.com er registrert.

– Vi ønsker å bidra med penger til norske lag og foreninger, og man skulle jo tro at dette var i Lotteritilsynet sin interesse også, sier Grene som er storaksjonær i Cherry, selskapet bak Spilleautomater.com.

Følger saken nøye

Noen applaus har definitivt ikke kommet fra det holdet. For Lotteritilsynet og Norsk Tipping er det utvilsomt en stor seier at Folkeandelen nå forsvinner som en legitim stiftelse i Norge.

– Vi har ennå ikke fått en formell søknad om avvikling av stiftelsen, men er informert om at styret vil fatte slikt vedtak. Nettsiden er fremdeles oppe med oppfordring til lag og foreninger om å registrere seg, så får vi se hva det innebærer. Vi følger saken nøye og generelt advarer vi alle norske idrettslag og foreninger om å samarbeide med utenlandske pengespillselskap. De har verken lov til å tilby eller markedsføre pengespill i Norge, sier Anne-Mette Hjelle, kommunikasjonsdirektør i Lotteritilsynet.

Hun avviser påstanden om at tilsynet er en våpendrager for Norsk Tipping.

– Å reagere slik vi har gjort her er jobben vår. Vi skal følge opp det Stortinget har bestemt og det samfunnsoppdraget vi har fått. Det er å sikre et mest mulig trygt og ansvarlig spilltilbud der få har problemer med pengespill. Norsk Tipping har tillatelse til å tilby pengespill og markedsføre sine spill i Norge. Det har ikke de utenlandske, sier Hjelle.

— Bruker alle virkemidler

– Folkeandelen sier nå at de vil «fortsette som før», bare at pengene skal utbetales direkte fra Malta. Hva tenker tilsynet om det?

– Det overrasker oss ikke. Generelt kan jeg si at Lotteritilsynet har hatt en dialog med de utenlandske spillselskapene over flere år. Til tross for at vi har informert dem om at virksomheten deres rettet mot Norge er ulovlig, og bedt dem avslutte dette, så nekter de å følge norsk lov. Lovforbudet mot markedsføring og tilbud av utenlandske pengespill i Norge er først og fremst viktig for å unngå spilleproblemer og beskytte sårbare grupper mot aggressiv markedsføring og pengespill, sier Hjelle.

– Norsk Tipping og Norsk Rikstoto er de eneste som har tillatelse til å tilby pengespill i Norge, og de må forholde seg til strenge krav til ansvarlighet når de utvikler og markedsfører sine pengespill. Dette bryr imidlertid ikke de utenlandske pengespillselskapene seg om. Tvert imot opplever vi faktisk at de tar i bruk alle tilgjengelige virkemidler for å lure nordmenn til å spille bort mest mulig penger, sier kommunikasjonsdirektøren.

– Hva har Lotteritilsynet å si til norske idrettslag og foreninger som benytter seg av Folkeandelen?

– Vi vil advare mot et slikt samarbeid av flere årsaker. Det kan innebære at de bidrar til ulovlig markedsføring. Lovforbudet er først og fremst viktig for å unngå spilleproblemer og for å beskytte sårbare grupper. I Norge er det 122.000 risiko- eller problemspillere, og vi tror at norske idrettslag og foreninger ønsker å ta hensyn til dette, sier Hjelle.