De har et rankingsystem som baserer seg på idrettsprestasjonene i et gitt år.

– Jeg blir som idrettsminister utrolig stolt over at Norge gjør det så bra på internasjonale rankinger. Det er en bragd at vi som et lite land presterer over tid på et så høyt nivå som vi gjør, og jeg vil takke både våre fantastiske utøvere og støtteapparatene som dag etter dag står på for å representere landet vårt på en så god måte, sier idretts- og kulturminister Abid Raja (V) til VG.

Faktisk er Norge nest best på listen uavhengig av innbyggertall, kun slått av USA på listen til Greatest Sporting Nation, en kåring som riktignok er omdiskutert.

– Hvis det stemmer, så er det oppsiktsvekkende, sier Johan Kaggestad.

Han synes det både er overraskende og svært positivt at Norge scorer såpass bra på rankingen. Han mener at Olympiatopp-modellen skal ha mye av æren for utviklingen i norsk idrett de siste årene.

– Det har vært ganske stor ydmykhet i systemet som skaper nysgjerrighet og gjør at det er flere som får nærhet til det som er topp kunnskap. Den utviklingen som Olympiatoppen leder an i der, har vært uvurderlig, sier Kaggestad, som selv jobbet 12 år som rådgiver i Olympiatoppen.

OPTIMIST: Johan Kaggestad tror at Norge har mye å glede seg til når Foto: Tore Kristiansen

Han trekker frem at land som Storbritannia og Australia, som har hatt et liknende opplegg, også har hatt stigning de siste årene.

Mens USA har 1018 poeng på rankingsystemet, har Norge 788 og slår dermed Tyskland, Frankrike og Sveits, som er de neste på listen. Sverige er nummer 19 og Danmark nummer 30.

– Det som er spesielt med Norge er at vi dekker et vidt spekter av idrettsgrener. Vi har blitt kritisert for å ikke være gode nok i de største idrettene, men nå har vi utøvere som hevder seg i tennis, golf, sandvolleyball, med mer.

Det er første gang et land kommer på pallen i både den «globale cupen» og på tabellen justert etter innbyggertall. Norge hadde en økning på 9,2 prosentpoeng.

Blant menn toppet Norge også den globale listen, mens de på kvinnesiden kun var nede på en 6. plass, noe som gjorde at USA grep førsteplassen.

– Jeg tror suksessen kan henge sammen med den norske måten å organisere oss på helt fra starten av. Foreldre og andre frivillige er bærebjelken i barneidretten i hver en krok av dette landet. Det starter med lek, og gjennom lek kommer mestring. Derfra øker gleden og konkurranselysten for mange. Vi er et land som også jobber iherdig for likestilling i idretten og for at alle skal kunne delta på sine vilkår – uavhengig av kjønn eller funksjonsnedsettelser, sier Raja.

Pandemien skal ha mye av «æren» for at Norge er såpass suverene denne sesongen, ettersom perioden fra april til desember kun utgjorde 37 prosent av de totale poengene som ble delt ut.

– Den blir litt skeiv hvis man topper for hele året. Det er først og fremst en bekreftelse på at Norge er en stor idrettsnasjon, og det er veldig gledelig, sier han.

VERDENSCUPVINNER: Aleksander Aamodt Kilde gjorde at Norge var på pallen over verdens beste alpinnasjoner. Foto: LEONHARD FOEGER / X00360

Kun fem av Norges 788 poeng ble hentet i denne perioden, og de kom i triatlon.

Norge toppet rankingen innenfor kategoriene skiskyting, langrenn og kombinert og var også på pallen i alpint og hopp.

Kaggestad håper at Norge nå kan reise seg etter to skuffende OL i 2012 og 2016.

– Det er grunn til optimisme, hvis man ser på sommer-OL som verden stort sett, så har Norge en stor utfordring. Norge gjorde det elendig i Rio og dårlig i London, så man må heve seg fra det.

Sverige og Danmark tok vesentlig flere medaljer enn Norge i sommer-OL i 2016, men er ikke i nærheten av Norge på årets ranking.

– Vi har noen enorme friidrettsutøvere, spesielt med Warholm og Ingebrigtsen, men også tre-fire utøvere som ligger like i vannskorpen. Norge er med og hevder seg. Det synes jeg er veldig spennende.