«Legendarisk» kaller den italienske storavisen La Gazetto della sport, østerrikske Vincent Kriechmayrs prestasjon i Cortina, søndag. Han hadde allerede vunnet gull i super-G torsdag - og fulgte altså på med en ny enorm triumf to dager senere.

Dermed trekker mediene, TV-kanalene og folket i alpinsporten umiddelbart parallellene til hans forgjengere. Landsmann Hermann Maier greide dobbelen i 99-VM i Beaver Creek og amerikanske Bode Miller i Bormio i 2005.

Kriechmayr selv møter VG i målområdet selv. Han kom i mål klokken 11:04, men står i 14-tiden fremdeles og gjør intervjuer. Det koster å være i søkelyset – også etter selve løpet. Med gullmedalje nummer to hengende rundt halsen er han opptatt av å bevare bakkekontakten.

– Er du en legende?

– Nei nei, jeg er ingen legende. Jeg gjorde to gode runder som jeg er veldig stolt av. Men jeg er ingen legende som Bode Miller eller Hermann Maier. Begge har vunnet OL-gull og allround-cupen. De var på et høyere nivå, men det å være på en lignende stige er ganske så rått, sier 29-åringen til VG.

– Det kommer et OL neste år, kan du bli en?

– Joda. Vi får se. Det betyr ikke så mye hva som skjer i fremtiden, jeg har opplevd mer enn man kan forvente. Det er fantastisk.

Prestasjonen hans er uansett nokså unik.

Dominik Paris (31) var den største favoritten til å vinne søndagens utfor. Han vant generalprøven og var også raskest på begge treningene i Cortina.

Dette var selve indrefileten for arrangementet. TV-tallene i Italia skulle nå sitt VM-høydepunkt. Paris på startnummer tre skulle kjøre ned til et etterlengtet utfor-gull og gi landet en solid opptur.

Det ble helbom. Paris mislyktes underveis og skrek ut i frustrasjon i løypa. I målområdet ristet de få inviterte gjestene på hodet og hovedpersonen selv slo i bakken med staven da han hadde passert målseilet og så eget resultat.

Kjetil Jansrud skulle forsøke å kopiere VM-tittelen han tok i Åre for to år siden. Den gang tok Kriechmayr bronsen, i dag var nordmannen kun åttende best.

– Jeg har hatt mange år som har vært veldig bra, men det er ikke over. Det er ikke slik at en skikkelig nedtur gjør at ting sklir ut. Jeg kan leve godt med dager hvor jeg gjør hva jeg kan.

VM-debutanten Henrik Røa imponerte med tiendeplass og skrek ut i målområdet i ren jubelrus over egen prestasjon.

Nå kan han oppnå drømmen om å kjøre OL for Norge i Beijing 2022, frem mot da har Norge en jobb å gjøre.

Skal de hamle opp med Vincent Kriechmayr …