Oslo 20090814; Anne Lise Ryel, Terje Mosnesset, Lance Armstrong m.fl; Meet and greet med Lance Armstrong i Folketeateret; Intersport Oslo Grand Prix; Thor Hushovd får Lance Armstrong til Oslo i samarbeid med Kreftforeningen; Oslo Grand Prix Pressesjef i Kreftforeningen, Terje Mosnesset sammen med Lance Armstrong i 2009.FOTO: THOMAS BARSTAD ECKHOFF Foto: THMBA
Oslo 20090814; Anne Lise Ryel, Terje Mosnesset, Lance Armstrong m.fl; Meet and greet med Lance Armstrong i Folketeateret; Intersport Oslo Grand Prix; Thor Hushovd får Lance Armstrong til Oslo i samarbeid med Kreftforeningen; Oslo Grand Prix Pressesjef i Kreftforeningen, Terje Mosnesset sammen med Lance Armstrong i 2009.FOTO: THOMAS BARSTAD ECKHOFF Foto: THMBA

— Det ligger vel litt i kortene nå at vi ikke kommer til å samarbeide fremover, sier pressesjef i Kreftforeningen, Terje Mosnesset.

Natt til i går norsk tid offentliggjorde sykkelsportens største stjerne, Lance Armstrong, at han gir opp kampen mot amerikanske antidopingjegere. Konsekvensen er at USADA (det amerikanske antidopingbyrået) betrakter beslutningen som en innrømmelse av at han har dopet seg.

Et av verdens største idrettsnavn blir fratatt alle titler. I tillegg utestenges han fra all idrett på livstid.

Armstrong understreket i sin «Nok er nok»-kunngjøring at han nå vil konsentrere seg om kreftsaken. Men spørsmålet er hvilken status han vil ha etter USADAs dopingkonklusjon.

Og hos Kreftforeningen i Norge.

— Vi har forholdt oss til Armstrong som person og tidligere kreftpasient og en som er sterkt engasjert i kreftsaken og ikke som idrettsutøver. Som idrettsutøver er dette selvsagt et hardt slag for ham. Når det er sagt så har han gjort mye for kreftsaken med sin åpenhet og brukt sin stjernestatus for å fremme kreftsaken. Det han har gjort for kreftsaken er ikke forandret. Han har også vist at man kan komme seg videre etter en så alvorlig sykdom som kreft er, sier pressesjef Kreftforeningen, Terje Mosnesset.

(Artikkelen fortsetter)

Pressesjef i Kreftforeningen, Terje Mosnesset, møtte Lance Armstrong for tre år siden. (Foto: Privat)

Forbilde

Lance Armstrong har vært et forbilde for Kreftforeningen i Norge. For seks år siden, i 2006, foreslo Kreftforeningen i Norge sammen med Kræftens Bekæmpelse i Danmark at Armstrong skulle få den prestisjetunge prisen Outstanding UICC Volunteer.

Generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen, som også satt i juryen, sa blant annet dette om Armstrong: «Han er en svært viktig rollemodell internasjonalt gjennom sin personlige kamp mot kreften. Han fronter arbeidet mot kreft på en meget positiv måte og bidrar til større bevissthet om arbeidet mot kreft globalt».

Nå fratas Armstrong syv Tour de France-titler.

— Vil dere ta til orde for at Armstrong også bør fratas kreftprisen fra 2006?

— Nei, selv om vi ikke har diskutert det, er det ikke aktuelt. Det arbeidet han har gjort for kreftsaken over mange år vil ikke forandres med det som skjer nå. Han fikk jo denne prisen for måten han har frontet kreftsaken på, sier Mosnesset.

Kritiske

Samarbeidet mellom Kreftforeningen og Armstrong har fortsatt selv om dopingbeskyldningene mot Armstrong har økt i styrke.

Aftenposten vet at flere innenfor Kreftforeningen har vært kritiske til å bruke Armstrong som et forbilde i kreftkampen.

Beskyldningene om idrettsjuks har forfulgt amerikaneren som en skygge siden tidlig på 2000-tallet.

I 2009 fikk Kreftforeningen i Norge sammen med Norges Cykleforbund og Oslo Cancer Cluster Armstrong til Oslo. Da syklet han først Oslo Grand Prix før han holdt et foredrag om sin egen kreftkamp.

Han besøkte kreftrammede på Radiumhospitalet. Armstrongs holdt også et foredrag om hvordan han overlevde en alvorlig testikkelkreft i 1996. Om hvordan han i 1998 gjorde comeback.

Og om hvordan han vant syv Tour de France-titler fra 1999 til 2005. Nå er han fratatt alt.

Og spørsmålet er om hvor mange venner han også har igjen i kreftkampen.

— Etter 2009 har vi ikke hatt noe samarbeid med ham. Det foreligger heller ingen planer nå, sier Terje Mosnesset.

Fakta

Armstrong gir opp

  • Syklisten Lance Armstrong blir fratatt sine syv Tour de France-titler og blir utestengt fra sykling på livstid, melder USAs antidopingbyrå.

  • Antidopingsbyrået USADA varsler vedtaket etter at den 40 år gamle pensjonerte sykkelstjernen Armstrong natt til i går norsk tid kunngjorde at han oppgir kampen mot dopinganklagene.

  • Han gjorde USADA oppmerksom på sin beslutning i et brev han sendte kort før fristen utløp ved midnatt torsdag for å si om han ville akseptere en voldgiftsdom, noe som ville være hans siste sjanse til å bevise sin uskyld.

  • USADAs talskvinne Annie Skinner bekrefter at byrået vil frata ham alle titlene og idømme ham livsvarig utestengning.