Pelé har hatt tallet på ryggen. Diego Maradona hadde det samme. Og Zinedine Zidane har hatt det i nyere tid. «Dez», kaller brasilianerne det. «Diez», sier de i Argentina.

I Sør-Afrika har flere tiere skuffet. Kaká kommer fra en skadepreget sesong i Real Madrid, men ballartisten på Brasil var en de fleste ventet mye moro med under fotball-VM.

Tre målgivende, men ingen scoring rak Kaká før brasilianerne stupte ut mot Nederland i kvartfinalen. Kaká rakk aldri å dominere mesterskapet på et brasiliansk lag som aldri nådde nivået fra Pelés dager.

Lionel Messi har herjet i Barcelona-drakten denne sesongen. Den kortvokste artisten skulle legge hele verden for sine føtter i sommer, men endte opp uten scoring for sitt Argentina – ledet av legenden Maradona.

Messi skapte rom for de andre angriperne i mange kamper, men kom selv ikke nærmere enn stolpeverket. VM-sluttspillet var over med skandaløse 0-4 mot Tyskland i lørdagens kvartfinale.

I skyggen av Hurst

I 1966 la Geoff Hurst listen høyt for å spille med 10 på ryggen. Hans hat trick i VM-finalen mot Tyskland sørget for at England ble verdensmester for første og hittil eneste gang.

Fire tiår senere skulle Wayne Rooney skyte balløya til nye triumfer. Slik gikk det ikke. Manchester United-krigeren endte målløs. I flere kamper virket Rooney sliten og ute av form. I åttedelsfinalen ble laget banket av den gamle rivalen Tyskland.

Årets 10’er på Frankrike og Italia maktet aldri å leve opp til Zidane eller Roberto Baggios nivå. Sidney Govou og Antonio Di Natale har muligens ikke forutsetningene til å bære en slik drakt. Det så iallfall ikke slik ut i årets fotball-VM.

Fortjener ros

Så til de som fortjener ros. Landon Donovan scoret tre ganger for sitt USA. Det er godkjent, men avsnittet om Donovan i fotballhistorien blir neppe skrevet med gullskrift.

Diego Forlán har imponert for Uruguay. Det var da også ventet. Forlan har scoret flittig i spansk fotball etter den tunge perioden i Manchester United. Semifinale med Uruguay er absolutt godkjent, men noe magisk 10’er er neppe lysluggen.

Hos Spania er det Cesc Fàbregas som har det spesielle draktnummeret, men uten at det betyr garantert startplass. Landslagssjef Vicente del Bosque virker å være av oppfatningen at spanjolene kan klare seg uten midtbanespilleren fra start.

Men Sneijder leverer

Nederland har aldri vunnet fotball-VM. Nå har de en gylden mulighet. Først venter Uruguay i semifinalen. Så kanskje finale mot enten Spania eller Tyskland.

Og for «Oranje» virker spilleren med 10-tallet. Wesley Sneijder har herjet i flere kamper. Han er oppe i fire mål i Sør-Afrika og har hjulpet nederlenderne mot suksess. Nå håper alle i treskolandet at Inter-stjernen kan holde legenden om den perfekte 10’ern i live. De spilte VM-finale i 1974 og 1978 nederlenderne, men tapte begge. Kanskje er alle gode ting tre?

Iallfall om nummer 10 Wesley Sneijder får det som han vil. (©NTB)