foto
Aftenpostens sportskommentator, Ola Bernhus.

Prisen for enhver suksess er en fremtidig nedtur. Men suksess kan også kaste lys over tidligere svakheter.Slik er Moldes triumfferd i Europa en understrekning av at den skuffende sesongen her hjemme har vært fullstendig unødvendig.

Før sesongen delte gulltipsene seg på Rosenborg og Molde. Fjorårsvinner Molde fikk flest.

Men etter hvert som sesongen skred frem, måtte spørsmålet stilles. Hva går det av dem?

Spillerstallen var det umulig å klage på, selv om et par skader (Bakenga og Gulbrandsen) kom ubeleilig. Uflaks var det heller ikke. Ikke mer enn for andre lag. Treneren (Skullerud) var den samme som trente laget til dobbeltseier i fjor. Lommeboken var like stinn, og ledelsen i klubben den samme.

Sure tap, sure miner

Likevel gled Molde nedover tabellen. Rosenborg ble slått, men det gikk dårligere mot de andre medaljekandidatene., Sviende tap mot lag som Haugesund, Lillestrøm og Bodø/Glimt (de to siste var heller svake i vårsesongen) fortalte at noe var galt i Molde. Rosene visnet.

Det virket unødvendig. Sjarmen og den synlige fotballgleden fra de forrige sesongene var borte, og enda verre: Det surret og gikk uten at noe endret seg.

Før plutselig trener Tor Ole Skullerud ble sparket, et vedtak som virket uprofesjonelt og dårlig gjennomtenkt. Ille, Molde-ledelsen fikk sure kommentarer fra alle hold.

Ikke så dumt likevel

Nå er det ikke så lett å kritisere det lenger. Kanskje var det trenerskiftet, kanskje var det duften fra Europa som tente spillerne.

De begynte etter hvert å gløde. Champions League glapp, men det var en prestasjon å kvalifisere seg til gruppespillet i Europaligaen.

Og så – den ene bragdkampen etter den andre, gnistrende duellspill, drivende angrepsspill, nydelige enkeltprestasjoner, et angrepsspill så effektivt at det kunne minne om flaks og gullhår. Men flaks er noe man kanskje fortjener, og den har lett for å tilfelle dem som er best.

Den selvtilliten som Molde har opparbeidet seg, senest med de to seirene over Celtic, kan vise seg så bærekraftig at den holder hele vinteren.

Spillerne til Rosenborg får kanskje enda mer hat å synge om neste år.