Branns foretrukne forsvarsfirer har spilt 166 kamper for klubben – til sammen. Geirmund Brendesæter (46) spilte alene 335 kamper, som høyreback fra 1991 til 2003. Han vet med andre ord mye om forsvarsspill i Brann. Og nå er han imponert. 13 baklengsmål på 16 kamper er kjempetallene årets Brann-lag har. «Geddi» mener det starter allerede med spissen.

— Jeg tror faktisk hovedgrunnen til at Brann holder tett, er de seks spillerne foran forsvaret. De jobber steinhardt. Jeg har ikke sett et så hardtarbeidende Brann-lag på mange år, sier Brendesæter.

Han mener måten Brann presser sine motstandere på fremme på banen, gjør det enklere å være god for de bakerste.

— Fundamentet med hardt arbeid og jobbing for hverandre er kommet inn i klubben. Det er der hver helg, det sitter. Dette Brann-laget blir ikke utspilt, sier Brendesæter.

Christian Kalvenes (39) var Brann-spiller i tre perioder – men aldri i et forsvar så tett som årets.

— Det er de færreste som har spilt i et Brann-forsvar som slipper inn så lite! De har en bunnsolid struktur nå. Den har ikke vært der de siste årene, sier Kalvenes.

Bjarnason: - Ikke like ofte i min tid ...

Olafur Örn Bjarnason (41) vant serie- og cupgull i løpet av sine syv sesonger i Brann.

— Vi hadde sikkert aldri perioder som de har nå! I min tid spilte vi forsvar på en annen måte, for eksempel hadde vi ikke en så tydelig dyptliggende midtbanespiller, som Sivert Heltne Nilsen nå. Det var ikke like ofte at vi holdt nullen, vi slapp gjerne inn to og scoret fire, sier Bjarnason, som nå trener FK Fyllingsdalen i 2. divisjon.

ØRNENE: Olafur Örn Bjarnason og Kristjan Örn Sigurdsson var bautaer i Branns forsvar for noen år tilbake. Foto: Digitalsport

Islendingen mener det er vanskelig å kritisere Branns spill, når forsvaret er så solid.— De får resultater på grunn av forsvarsspillet. Går du med mye folk i angrep, ofrer du en del forsvarsmessig.

Bjarnason tror trenerkollega Lars Arne Nilsen nå stoler på at Brann-laget leverer i forsvar.

— Det gjør det mye mer komfortabelt å være trener! Pulsen går så j ... opp når det bølger, flirer Bjarnason.

Han fortsetter:

— Hvis Brann scorer et mål nå, føler nok treneren at sjansen for å vinne er meget, meget god.

«Austin-rollen»

Kalvenes sier at godt forsvarsspill dreier seg om det kollektive, at det egentlig bør være rom for å gjøre personlige feil, fordi noen alltid skal dekke opp for naboen.

— Du kan ha så gode spillere du vil, det hjelper ikke hvis du ikke klarer å organisere deg, melder Kalvenes.

OFRET SEG: Christian Kalvenes var Brann-mann i tre perioder. Ofte gikk det hardt for seg i forsvar. Foto: Rune Nielsen

Som mange har gjort før ham, roser Kalvenes midtbanens feiekost, Sivert Heltne Nilsen.— Når du har en som ham foran seg, slik vi hadde Rodolph Austin i min tid, blir det utrolig mye enklere å spille bak. Sivert spiller nesten som en markeringsstopper, sier Kalvenes.

Geirmund Brendesæter har minner fra defensive gladdager på 90-tallet, i Kjell Tennfjord og Harald Aabrekks tid som trenere. Men baklengssnittet fra deres sesonger var ikke i nærheten av dagens. Anført av Vadim Demidov og Bismar Acosta, kan Brann gå mot en historisk forsvarssesong.

— Alt er mye enklere når du fungerer veldig godt i en lagdel, sier Christian Kalvenes.

Det er nærmest bevist av Brann anno 2016.