I høst skal Stortinget ta stilling til Oslos OL-søknad. Men i siste liten åpner søkerkomiteen for å gjøre drastiske endringer i konseptet. Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) understreker at han fortsatt anbefaler den opprinnelige OL-planen, som legger opp til kompakte leker i hovedstaden i 2022. — Men vi har også hørt og sett debatten om OL og Paralympics, og vi tar den alvorlig. Vi har merket oss at det er bekymringer både for totale kostander, for offentlige utgifter og for om vi i tilstrekkelig grad utfordrer IOCs ulike krav, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H).

Søkerkomiteen har denne uken utfordret fagmiljøene i Oslo 2022 og Norges idrettsforbund til å identifisere det byrådslederen kaller «et mulighetsrom» for å redusere det totale omfanget, de offentlige kostnadene og for å se på mulighetene for større spredning av lekene.Ifølge Røsland er det realistisk å forvente at man kan kutte statsgarantiposten med 5-10 milliarder.

Resultatet av dette arbeidet skal presenteres onsdag eller torsdag til uken.

Byrådslederen avviser at dette er en krisesløsning, men har registrert at stemningen for et Oslo-OL ikke har stått i taket.

— Vi kommer fortsatt til å mene at vårt forslag er best, men har hørt diskusjonen og debatten og mener det er riktig å presentere et mulighetsrom for beslutningstakerne.

Fredag kunne VG melde at det i siste liten jobbes med å flytte flere av anleggene og OL-grenene fra hovedstaden til andre byer på Østlandet. En rekke sentrale Høyre- og Ap-politikere VG har snakket med bekrefter at flere av OL-anleggene som er planlagt i Oslo kan bli flyttet vekk fra hovedstaden.

Det skal blant annet være snakk om å flytte den splitter nye skiskytterarenaen som er planlagt på Grønmo i Oslo til Lillehammer. Også hopp til Vikersund og ishall til Drammen, er blant endringene som nevnes. Gjenbruk av Vikingskipet på Hamar skal også være aktuelt.

— Oppdraget til Oslo 2022 og NIF er å se på alle sider av søknaden og se om det er justeringer som kan gjøres hvis man ikke i så stor grad lar seg binde av forventningene som er stilt fra IOC. Vi åpner for å se på mange ulike elementer, sier Røsland.

Han røper at IOC har vært på banen og gitt søkerkomiteen «rom for å legge mer vekt på regionale og nasjonale interesser».

Søkerkomiteen kan, ifølge Røsland, tillate seg å gjøre flere endringer nå enn da konkurransen var sterkere. Med andre ord kan det spøke for det kompakte hovedstadskonseptet OL-etaten har jobbet frem, som heter «Games in the city».

- Betyr dette at det blir mindre igjen i Oslo?

— Det er helt umulig å si i dag.

- Er det en kriseløsning?

— Nei, det vil jeg ikke si. Det er en beskrivelse av et mulighetsrom. Så får det bli opp til nasjonale beslutningstagere hva man ønsker å bruke det mulighetsrommet til.