Kristian Sørli må sone et halvt år i fengsel for seksuell omgang med en 14-åring. Både lagmannsretten og Høyesterett har avvist SIF-trenerens anke.

Det var i september 2008 at Sørli ble anmeldt og siktet for brudd på straffelovens paragraf 196, første ledd. Den daværende Strømsgodset-spilleren skal ha hatt frivillig seksuell omgang med ei jente på 14 år. I juni 2009 ble han i Drammen tingrett dømt til seks måneders ubetinget fengsel og en oppreisning på 40.000 kroner. Han ble også idømt saksomkostninger på 8000 kroner.

Sørli erkjente ikke straffskyld og anmeldte 14-åringen for falsk forklaring. Tingretten fant det likevel hevet over enhver rimelig og fornuftig tvil at tiltalte hadde forholdt seg som beskrevet i tiltalen, og fastsatte straffen til seks måneders ubetinget fengsel, en måned strengere enn aktors påstand.

Sørli anket dommen, men overfor Aftenbladet bekrefter politiadvokat Kathrine Thiis Evensen i Søndre Buskerud politidistrikt at den nå blir stående.

— Både Borgarting lagmannsrett og Høyesterett avviste anken, sier Thiis Evensen.

- Uskyldig

- Jeg erklærte meg selv uskyldig, det forteller vel alt om hva jeg mener om den fellende dommen: Jeg er uskyldig dømt, sier Sørli til Aftenbladet.

Han er nå i dialog om når dommen på et halvt år skal sones.

- Jeg håper å sone utenom sesongen, fordi jeg ønsker å gi litt tilbake til SIF og være til stede i jobben.

Tiltalepostene mot Sørli omhandlet ett tilfelle av seksuell omgang og et tilfelle av seksuell handling med ei jente som den gangen var 14 år. Kontakten mellom Sørli og jenta skal ha foregått på sms og via internett. Flere av disse meldingene skal ha hatt et innhold som ble karakterisert som grovt.

I dommen fra Drammen tingrett heter det: «Tiltalte fremstår, i kraft av å være en kjent fotballspiller, som et idol for mange barn og unge. Slike personer, enten det er idrettskjendiser, musikere eller andre, blir lett utsatt for ukritisk heltedyrkelse fra barn og ungdom. Gjennom internett har det blitt enkelt for de unge å få kontakt med sine helter. Det må reageres sterkt når denne posisjonen utnyttes slik det har skjedd i denne saken».

I tingretten sa Sørli seg ikke skyldig, og påsto at kontakten med jenta via telefon og internett var for å styrke sitt eget ego og se hvor langt jenta var villig til å gå. Han påsto videre at de to ikke gjennomførte noe av det de snakket om i meldingene. Men han ble altså ikke trodd.

Til etterretning

SIF har visst om at Kristian Sørlis anke ble avvist en stund. Men daglig leder Jone Kleppa bedyrer at den fellende dommen ikke får noen konsekvenser for Sørlis trenerjobb i SIF.

- Er vi inkluderende, så er vi inkluderende. Vi tar dette til etterretning, sier Kleppa.

SIF har heller ikke diskutert hvem som eventuelt overtar treneransvaret når Sørli må inn til soning.

- Kristian Sørli har holdt en god dialog med klubben om denne saken og har hele tiden holdt oss informert. Vi forholder oss til at han er vår trener, gjentar Kleppa.

SIF er denne uka på treningsleir i Tyrkia.