FotballEnglandFoto: Fotosports/DigitalsportNORWAY ONLYStamford Bridge Chelsea v Liverpool (0-1) Premier League 06/02/2011Liverpool boss Kenny Dalglish celebrates the win Foto: Digitalsport

Når Liverpool i januar snuste på nedrykk, tilskuerne begynte å utebli fra Anfield og daværende manager Roy Hodgson begynte å erte på seg klubbens lojale fans på The Kop, kunne det virke nattsvart hos de røde på Anfield.

8. januar kom Kenneth Mathieson Dalglish tilbake. Liverpools amerikanske eiere ga opp Roy Hodgsons regime, og hentet «King Kenny» hjem. Siden har klubben klatret på tabellen, harmonien er tilbake og det snakkes om at den tidligere storspilleren får toårskontrakt som permanent manager.

– Jeg vil si at Kenny Dalglish er den største nålevende personligheten, eller legenden om man vil, i Liverpool Football Club. Det er vel generelt akseptert at han er den største spilleren som klubben har hatt. Han var, og er, «King Kenny». Han hadde like stor suksess som spillende manager, og bare manager. I tillegg er det en menneskelig side ved dette gjennom måten han selv og også kona Marina sto opp i tiden etter tragedien på Hillsborough, hvor man på en fantastisk måte var med og støttet de etterlatte og røde fans generelt, sier Torbjørn Flatin, redaktør for The Kopite.

Flatin har sett Liverpool over 100 ganger på Anfield. Første gang han så Kenny Dalglish live var på Molineux påsken 1978. Liverpool vant 3-1. Dalglish scoret de to siste målene.

Statistikksenter Premier League:

Perfekt duo

Glasgow-gutten startet sin fantastiske karriere i Celtic. Med de grønnhvite vant playmakeren med målappetitt fire seriemesterskap, fire cupmesterskap og én ligacuptittel. Da Kevin Keegan skulle erstattes på Anfield i 1977 falt valget på Dalglish. Bob Paisley betalte 440.000 pund for å hente den skotske landslagsspilleren sørover. Det var britisk overgangsrekord den gangen.

Kenny Dalglish ble umiddelbart en hit i engelsk fotball. Allerede i ligadebuten borte mot Middlesbrough scoret skotten, som de fleste regner som Liverpools største spiller gjennom tidende. Den første sesongen ble kronet med 1-0-seier i serievinnercupfinalen mot Club Brugge. Målscorer? Kenny Dalglish.

«King Kenny», som Liverpool-fansen kaller ham, vant den gjeveste E-cupen også i 1981 og 1984. På 1980-tallet utgjorde han en legendarisk duo med Ian Rush. Dalglish var arkitekten, Rush supermålscoreren i det perfekte partnerskapet.

LYKKELIGE DAGER: Kenny Dalglish (i midten) feirer europacuptriumfen i 1981 sammen med Graeme Souness (til venstre) og Alan Hansen. (Foto: Digitalsport)

Tragedier

Etter Heysel-tragedien i 1985 ble Dalglish forfremmet til spillende manager. Kritikerne var skeptisk, men skotten overbeviste alle da Liverpool stormet til dobbelttriumf med ligagull og FA-cuptriumf etter 3-1 over byrivalen Everton på Wembley. I den avgjørende kampen i ligaen vant Liverpool 1-0 over Chelsea. Målscorer? Kenny Dalglish.

15. april 1989 skulle det skje noe som ville bli en tung bør på Kenneth Dalglish' skuldre. 96 Liverpool-supporter døde på Hillsborough i Sheffield under FA-cupsemifinalen mot Nottingham Forest. Hele Merseyside sørget, og Dalglish tok ansvar på vegne av klubben. I en følelsesladd FA-cupfinale slo Liverpool byrival Everton 3-2. Året etter kom klubbens 18. og foreløpig siste ligagull. Etter en solid innledning på 1990/91-sesongen begynte Liverpool å merke slitasje. En innbitt, plaget og stresset Dalglish, helst kledd i en grå Candy-jakke, hentet inn Jimmy Carter og David Speedie for å få fart på et lag som fortsatt ledet ligaen, men 21. februar 1991 var det slutt. Klubbens største personlighet taklet ikke lenger presset det innebar å trene det som på den tiden var Englands klart beste fotballklubb. Den utrolige 4-4-kampen 20. februar 1991 i FA-cupen mot Everton ble siste kamp i den første managerperioden.

Nå er han tilbake i sjefsstolen på Anfield igjen.

– Trodde ikke United skulle ta oss igjen

Da Kenny Dalglish trakk seg i 1991 sto Liverpool med 18 ligagull. Rivalen Manchester United hadde sju. Nå kan United passere Anfield-laget.

– Jeg hadde aldri trodde de skulle ta oss igjen. Jeg tenkte aldri på det (på 1990-tallet) da jeg konsentrerte meg om managerjobben i Blackburn. Du skal aldri se for langt fram, og jeg gjorde ikke den gangen, sa Dalglish på en pressekonferanse torsdag.

Skotten er raus med omtalen av rivalen.

– De skal ha all ære for å ha vunnet en fantastisk mengde ligatitler, og det viser hvor suksessrike de har vært. De har vært mer suksessfulle enn Liverpool de siste 20 årene. Men vi har fortsatt litt å slå i bordet med. Vi har fortsatt vunnet fem titler i den gjeveste E-cupen, sa Dalglish.

Det er et lite stikk til Alex Ferguson og United. Old Trafford-kameratene står med tre titler i serievinnercup/mesterliga. (©NTB)